Limba română, întrebare adresată de Endreq, 9 ani în urmă

Aratati ca opera literala ,,Toma Alimos,, este balada populara.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MeiN
4
Florclorul reprezinta o componenta fundamentala a culturii unui popor fiind prima sa forma de manifestare artistica. Una dintre speciile reprezentative  este balada populara, specie epica in versuri, in care este prezentat o intamplare iesita din comun.
Opera literala Toma Alimos este balada populara deoarece ilustreaza trasaturile acestei specii literale, la nivel formal si de continut.In primul rand fiind o creatie populara respecta  toate trasaturile unui astfel de text: Are autor anonim si colectiv, a circulat pe cale orala din cele mai vechi timpuri, are caracter sincretic, putand fii insotita de  acompanient muzical. Caracterul Traditional rezida in temele si notiunile abordate, in limbaj si elementele de prozodie specifica. Toma Alimos baladei o reprezinta viata haiduceasca, caruia ii se adauga motive precum codrul, motivul animalului credincios, al mortii, al testamentului etc. Actiunea este simpla si lineara, imbinand numeroase teme, motive, structuri, specifice literaturii populare. Haiducul, Toma Alimos este injunghiat miseleste de catre Manea, dar nu-si pierde cumpatul, cu ajutorul murgului sau, il pedepseste pe faptas, predomina naratiunea ce alterneaza cu  descrierea si dialogul. Naratiunea are rol in prezentarea faptelor, descrierea este folosita in caracterizarea personajului si in prezentarea cadrului actiunii, iar dialogul dinamizeaza actiunea.
In al doilea rand opera are si o incarcatura lirico-dramatica generata de tensiunea intamplarilor. Actiunea se constituie pe momentele subiectului.Expozitiunea fixeaza cadrul spatio-temporal(la poalele muntelui in mijlocul campului). Timpul nu este clar precizat dar poate fi dedus: In vremea haiducilor. Tot in expozitiune este prezentat personajul principal haiducul Toma Alimos. Intriga consta in venirea boierului Manea , care ii cere socoteala haiducului. Desfasurarea actiunii incepe in momentul in care Toma Alimos ca o gazda primitoare, il invita mai intai la relaxarea, apoi la discutii. Siret si misel, Manea ia plosca cu vin si cu cealalta mana il injunghie apoi fuge. Toma Alimos nu-si pierde cumpatul. Cu ajutorul murgului alearga dupa Manea si il pedepseste pentru fapta sa. Punctul culminant reda zbuciumul sufletesc al haiducului, care simtindu-si aproape sfarsitul, ii lasa murgului testamentul sau. Deznodamantul prezinta inmormantarea lui Toma conform testamentului si plecarea murgului catre voinicii de la Paltenii Trasniti.
Toma Alimos devine un personaj simbolic, este dornic de dreptate, este o gazda buna, este apropriat  de elementele naturii, stie sa comunice cu murgul sau.La nivel prozodic versurile au masura 1-9 silabe, rima este imperecheata, monorima , ritmul este trohaic, se remarca prezenta unor forme populare ,,mare,, ,,d-alelei,, si adiminutivele ,,murgut,, ,,frumusel,,.Opera literala Toma Alimos este o balada populara deoarece prezinta intamplari iesite din comun care participa personaje reale si fabuloase.

Introducere: Florclorul reprezinta o componenta fundamentala a culturii unui popor fiind prima sa forma de manifestare artistica. Una dintre speciile reprezentative  este balada populara, specie epica in versuri, in care este prezentat o intamplare iesita din comun.

Introducere: Florclorul reprezinta o componenta fundamentala a culturii unui popor fiind prima sa forma de manifestare artistica. Una dintre speciile reprezentative  este balada populara, specie epica in versuri, in care este prezentat o intamplare iesita din comun.
Cuprins:-Opera lirica, elementele lirice si dramatice.-Tema baladei.-Prezentarea actiunii pe momentele subiectului.-Componentele spatio-temporale.-Prezentarea sumara a trasaturilor personajului facial.
Incheiere:Formularea concluzilor.

Endreq: Multumesc!!! Esti cel mai tare!
Alte întrebări interesante