Arateti ce parte de vorbire urmeaza dupa adverbul scris ingrosat in textul de la inceputul lectiei. Enuntul in care se afla acest adverb este propozitie sau fraza?
Motivati-va raspunsul.
,, Totul este sa fii atent si sa distingi in monotonia aparenta a zilelor cum apare noul. Poate ca in aceasta simpla atentie se dezleaga si misterul ivirii noului in ceasurile tarzii ale vietii. Cum e ( cu putinta ) , pentru mine , cea nou? E ( cu putinta ) tocmai pe baza noului pe care-l aduce cu sine fiece zi. Fiti deci atenti la noul fiecarei zile si veti vedea cum se naste miracolul."
Gabriel Liiceanu-Jurnalul de la Paltinis.
Răspunsuri la întrebare
Salut!
Totul este să fii atent şi să distingi în monotonia aparentă a zilelor cum apare noul. Poate că în această simplă atenţie se dezleagă şi misterul ivirii noului în ceasurile târzii ale vieţii. Cum e cu putinţă, pentru mine, ceva nou? E cu putinţă tocmai pe baza noului pe care-l aduce cu sine fiece zi. Fiţi deci atenţi la noul fiecărei zile şi veţi vedea cum se naşte miracolul.
---
Părţile de vorbire pentru cuvintele îngroşate:
(e) cu putinţă - locuţiune adverbială de mod, alcătuită din prepoziţia "cu" şi substantivul comun "putinţă";
(E) cu putinţă - locuţiune adverbială de mod, alcătuită din prepoziţia "cu" şi substantivul comun "putinţă".
Părţile de vorbire pentru cuvintele care care urmează după cele îngroşate:
pentru mine - pronume personal precedat de prepoziţia "pentru";
tocmai - adverb de mod (de întărire), simplu.
Enunţurile în care se află aceste locuţiuni adverbiale sunt propoziţii, deoarece au un singur predicat, anume predicatul norminal "e cu putinţă".