Limba română, întrebare adresată de Bogdansmecher, 9 ani în urmă

Arateti ce parte de vorbire urmeaza dupa adverbul scris ingrosat in textul de la inceputul lectiei. Enuntul in care se afla acest adverb este propozitie sau fraza?
Motivati-va raspunsul.
,, Totul este sa fii atent si sa distingi in monotonia aparenta a zilelor cum apare noul. Poate ca in aceasta simpla atentie se dezleaga si misterul ivirii noului in ceasurile tarzii ale vietii. Cum e ( cu putinta ) , pentru mine , cea nou? E ( cu putinta ) tocmai pe baza noului pe care-l aduce cu sine fiece zi. Fiti deci atenti la noul fiecarei zile si veti vedea cum se naste miracolul."
Gabriel Liiceanu-Jurnalul de la Paltinis.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Leonard
19

Salut!

Totul este să fii atent şi să distingi în monotonia aparentă a zilelor cum apare noul. Poate că în această simplă atenţie se dezleagă şi misterul ivirii noului în ceasurile târzii ale vieţii. Cum e cu putinţă, pentru mine, ceva nou? E cu putinţă tocmai pe baza noului pe care-l aduce cu sine fiece zi. Fiţi deci atenţi la noul fiecărei zile şi veţi vedea cum se naşte miracolul.

---

Părţile de vorbire pentru cuvintele îngroşate:

(e) cu putinţă - locuţiune adverbială de mod, alcătuită din prepoziţia "cu" şi substantivul comun "putinţă";

(E) cu putinţă - locuţiune adverbială de mod, alcătuită din prepoziţia "cu" şi substantivul comun "putinţă".

Părţile de vorbire pentru cuvintele care care urmează după cele îngroşate:

pentru mine - pronume personal precedat de prepoziţia "pentru";

tocmai - adverb de mod (de întărire), simplu.

Enunţurile în care se află aceste locuţiuni adverbiale sunt propoziţii, deoarece au un singur predicat, anume predicatul norminal "e cu putinţă".

Alte întrebări interesante