Evaluare Națională: Lb. Română , întrebare adresată de FlaviuCOV2000, 8 ani în urmă

Argumen simplu pastel!! Urgent!


EagleEyes: model de argumentare ?
Dani2323: Model sau pe un anumit text?
Dani2323: Fac un model de argumentare și scoți tu de acolo ce îți trebuie
danidani123o: Nimeni nimeni nu mi-a locu

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Dani2323
2

         Opera literara "Pace" de George Coșbuc este un pastel deoarece prezintă trăsături specifice.
         Pastelul este o specie a genului liric, în care se prezintă un tablou din natură precum și sentimentele autorului față de tabloul descris. Într-un pastel, imaginile vizuale se îmbină cu cele auditive, iar limbajul artistic sporește expresivitatea textului.
         O prima trăsătura a pastelului este dată de prezența a unui tablou din natură. În text, este prezentat un tablou al înserării, autorul insistând pe momentul apusului: "Galbene văpăi de soare / Peste deal acum se scurg" . De asemenea, tabloul prezintă liniștea oamenilor: "În curând o să s-aline / truda chinului de azi " , și apariția stelelor: "Stelele sclipind mărunte / Cum încet de peste munte, / Ies de printre brazi" . Ceea ce va domina tabloul este susurul apei și imaginea căprioarelor care vin să se adape la izvor: " Căprioarele pe creste / Vor căta prin văi de este / Pace la izvor" .
         O altă trăsătură a pastelului este dată de transmiterea sentimentelor autorului față de tabloul descris. Așa cum arată și titlul, sentimentul dominant este pacea "Vor căta prin văi de este / Pace la izvor" . În ultima strofă, intervenția divinității accentuează sentimentul de liniște: " De sus va face / Dătătorul de vieți / Parte tuturor de pace" . Totodată omul își trăiește liniștea în armonia nopții așteptând ivirea zorilor.
         Așadar, prin faptul că prezintă un tablou din natură, și sentimentele autorului față de tabloul descris, textul dat este un pastel.

Poezia o găsești pe internet. Sper să îți fie de folos. Coroană? :)
Alte întrebări interesante