Limba română, întrebare adresată de scorpiopiano, 9 ani în urmă

argumentare alexandru lapusneanu 10 15 randuri

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de stepanela
7
Nuvela are ca tema lupta pentru putere in epoca medieval. Evocarea artistica a celei de-a doua domnii a lui A.L (1564-1569) evidentiaza lupta pt impunerea autoritatii domnesti si consecintele detinerii puterii de un domnitor crud, tiran.

"Alexandru Lapusneanul - nuvela romantica"
Naratorul este omiscient, omiprezent, sobru, detasat, predominant obiectiv, dar intervine direct prin cateva epitete de caracterizare (de ex:’tiran’, ‘curtezan’, ‘miselul boier’). Naratiunea la per.a III-a aminteste de obiectivitate si conciziune de relatarea cronicarilor.
Naratiunea se desfasoara linear, cronologic, prin inalntuirea secventelor narative si a episoadelor, particularitate narativa romantica. 

"Alexandru Lapusneanul - nuvela romantica"
Incipitul si finalul se remarca prin sobrietatea auctoriala. Astfel, paragraful initial rezuma evenimentele care motiveaza revenirea la tron a lui Lapusneanu si atitudinea lui vindicativa. atit daca mai ai de adaugat nustiu succes mai departe


scorpiopiano: ms
scorpiopiano: msms'
scorpiopiano: mersi
stepanela: cpl
Răspuns de lio10
4
 Apreciat constant drept un erou romantic, prin calitati de exceptie sidefecte extreme, construit pe baza antitezei romantice, AlexandruLapusneanul este un personaj complex, bine individualizat. Individualizareasi definirea caracterologica a lui Lapusneanu atinge o expresivitatenemaiintalnita pana la 1840 si inca neegalata in nuvela istorica romaneascaulterioara. Negruzzi pune oamenii sa vorbeasca si sa se miste, povesteste uneleevenimente, descrie cateva tablouri, si formuleaza, din cand in cand, dar intermini succinti si cu multa rezerva, judecati de valoare asupra personajelor sale si a situatiilor in care se gasesc. Printre toate aceste mijloace, spredeosebire de cronica lui Ureche, scena dramatica dialogata dominaansamblul compozitiei. Povestirea nu intervine decat pentru a infatisaevenimente care pregatesc si explica scenele de dialog

scorpiopiano: am scrisao deja
scorpiopiano: am scriso deja
Alte întrebări interesante