Limba română, întrebare adresată de Bigboy2324, 9 ani în urmă

Argumentare ca Pasa Hassan de George Coșbuc este balada populara


tessa30: Mie mi.a predat.o la clasa ca fiind balada cultă.. dacă vrei ți.o dau asa

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de tessa30
0

Răspuns:

Balada culta este partea integrata a genului epic în versuri cu autor cunoscut ce apelează la procedee artistice extrem de expresive-antiteza, hiperbola-pentru a dezvălui întâmplări cu timbru vitejesc desprinse din istoria neamului romanesc.

În primul rand, opera debutează cu numele personajului oponent Pasa, în maniera sarcastica, spre a.i accentua comportamentul nepotrivit unui domnitor.

De asemenea, se remarca măiestria autorului care sare din tiparele clasice ale desfășurării momentelor subiectului, sărind peste expozitiune și intriga, spre a ajunge în mijlocul scenei de lupta, în plina desfășurare a acțiunii.

Specifice baladei sunt scenele în contrast și personajele în antiteza prin care se accentuează eroismul romanilor și imaginea caricaturala a oștirii adverse. Naratorul insista asupra comportamentului desevarsit al lui Mihai, propunandu.l un etalon în fata cititorilor.

În al doilea rand, se observa insistenta asupra sentimentelor patriotice dovedite de către ostenii romani capabili de sacrificiul suprem pentru a proteja tarina sfânta. Lupta este hiperbolizata:"Vodă.i un munte", iar aliteratia completează vuietul infernal al confruntării armate:"Zalele.i zuruie crunte". Nivelul figurativ al limbajului este mult mai expresiv decat în baladele populare, plin împletirea acestora cu imagine artistice de tipul:auditiv:"vuiet curganfd"/vizual:"cu ochii de sânge, cu barba vâlvoi" /dinamic:"alearga navala nebuna".

Coșbuc apelează la tehnici moderne ale verisificatiei, alternând versurile ample cu cele scurte, concluziona, cu ajutorul ritmului iambic, ce creeaza tensiune și dinamism scenelor;repetarea gerunzilor pentru a crea rima:"trecând" /"făcând" /"curgând" impune încrâncenare scenelor de lupta, anunțând tropotele robilor, aducători de moarte.

Hiperbolizarea scenei finale:"și.i dardaie dinții, și.i galben pierit", specifica Pasei dezvăluie comicul situației în care liderul turcilor se ascunde cu lașitate după corturile "taberilor".

Astefel, textul propus dmdore analiza reflecta integrarea sa în sfera baladelor culte, genul epic.

Alte întrebări interesante