Limba română, întrebare adresată de hvds, 9 ani în urmă

argumentare ca râul si pârâul este o fabulă

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de EagleEyes
14

Salut !

❁❁❁❁❁

Fabula este o specie a genului epic în versuri sau în proză, cu caracter alegoric, în care autorul transmite o morală prin intermediul unor personaje, plante sau lurcuri personificate.

Opera literară „ Râul și pârâul ”, scrisă de Nicolae Pop este o fabulă, deoarece prezintă trăsăturile acestei specii literare, la nivelul formei și al conținutului: dimenisuni reduse, aspect de scenetă, caracter moralizator, satiric, educativ, personaje alegorice.

În primul rând, textul literar este o fabulă, deoarece autorul satirizează defecte omenești prin intermediul personajelor din regimul naturalistic: râul și pârâul, cu scopul de a le îndrepta. Acțiunea este schematică, lineară pe un singur fir narativ și se bazează pe conflictul alegoric dintre râu și pârâu. Personajele aflate în antiteză și reprezintă tipuri umane ( omenești ) generale; Astfel, râul reprezintă tipul omului norocos, trufaș, învingător, puternic crezându-se unic, iar pârâul este tipul omului îndrăzneț.

În al doilea rând, modul de expunere predominant este narațiunea ( cu rol în derularea rapidă a evenimentelor ), care se îmbină cu dialogul ( ce conferă caracter de scenetă, dinamizează acțiunea și ajută la caracterizarea personajelor în mod indirect, din limbaj ) și cu scurte secvențe descriptive ce conturează cadrul acțiunii și portretele personajelor.

Figurile de stil predominante sunt: personificarea și alegoria, realizându-se astfel înlocuirea universului uman cu lumea naturistică.

Pe de altă parte, se remarcă structura specifică fabulei ( cele două părți ) întâmplarea propriu-zisă sau povestirea alegorică și morala sau învățătura fabulei. Astfel, morala acestei fabule, prezentată cu ajutorul personajelor, se poate referi la nivelul întregii societăți.

În concluzie, având aceste trăsături, opera literară „ Râul și pârâul ”, scrisă de Nicolae Pop este o fabulă, având un caracter moralizator și educativ.

Ne amintim !

I. Definiție:

Fabula este o specie a genului epic în versuri sau în proză, cu caracter alegoric, în care autorul transmite o morală prin intermediul unor personaje, plante sau lurcuri personificate.

II. Caracteristicile unei fabule:

  • are rol moralizator, deoarece satirizează anumite moravuri cu rol de a le îndrepta;
  • are o structură specifică - este construită în două părți: întâmplarea propriu-zisă și morala sau învățătura, ce se desprinde din text, direct sau indirect, de obicei conținută în ultimele versuri ale fabulei, aceasta fiind cea mai importantă.
  • personajele ilustrează anumite tipuri umane: tipul omului necinstit, omului naiv, omului mândru, vicleanul, ș.m.d;
  • acțiunea este scurtă, având un conflict puternic, urmat de un deznodământ imediat;

III. Morala fabulei poate fi:

  • implicită - când nu apare în text, cititorul fiind implicat în descoperirea acesteia;
  • explicită - este formulată de către autor, fiind plasată la începutul sau la sfârșitul textului;

✿ Sperăm că te-am putut ajuta. Cu drag, echipa BrainlyRO ! ✿

Anexe:
Alte întrebări interesante