Limba română, întrebare adresată de danutaandruta, 9 ani în urmă

Argumentare ca textul magarul si vulpea de costache este fabula

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de michelledumitr
28
Fabula este o specie literara a genului epic de mica intindere, in care personajele
din lumea necuvantatoarelor reprezinta defecte omenesti si are caracter moralizator. La Fontaine spunea : ,,Ma folosesc de animale pentru a-i instrui pe oameni''.
Consider ca opera ,,Magarul si  vulpea '' este o fabula deoarece intruneste toate caracteristice uneia.
In primul rand, aceasta opera e o scurta naratiune in versuri, cu personaje din lumea animalelor.  Un magar se costumeaza in leu ca sa sperie o vulpe, dar deschizand gura , vulpea il recunoaste.Magarul da dovada de prostie, iar vulpea de siretlenie.
In al doilea rand, exista o morala. Autorul ne explica in ultimele 2 versuri intelesul fabului : ,,Pan' nu deschid gura multi trec de oameni mari , Iar dintr-o vorba numai se vad ca sunt magari'' . Prin aceasta morala explicita se evidentiaza defectele omenesti ca prostia, prefacatoria si siretlenia.
Nu in ultimul rand, personajele sunt simboluri. Magarul e personajul principal al fabulei si prin faptul ca vrea s-o pacaleasca pe vulpe,e el pacali.Prin urmare, da dovada de prostie. Vulpea e al doilea personaj si siretlenia o ajuta sa-l pacaeasca pe magar, dar e si isteata deoarece ea da morala care explica defecte.
In concluzie, argumentele prezentate mai sus ne indreptatesc sa incadram opera ,,Magarul si vulpea''in specia literara numita fabula.           
Alte întrebări interesante