Limba română, întrebare adresată de vicliuclaura, 8 ani în urmă

Argumentare ca textul "vrem sa va daruim o fereastra" de Matei Vișiniec apartine genului dramatic.
URGENT!!!!!
DAU COROANA

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de georgianaungureanu21
59
-Apartenența la genul dramatic-
In genul dramatic sunt incluse operele literare scrise cu scopul de a fi reprezentate pe scenă.Acestea sunt caracterizate prin acte și scene,prin prezența indicațiilor scenice și prin utilizarea dialogului ca mod de expunere principal.
O prima caracteristica a genului dramatic se referă la utilizarea dialogului ca mod de expunere predominant.Ca in orice creație dramatică,și in textul suport predomină dialogul și este constituit din replicile personajelor:
,,Radu:Iată ce ca propun...
Eliza:Noi va povestim tot...
Doinita:Și apoi voi ne spune-ți ce părere aveți...
Dialogul redă discuțiile dintre personajele textului dramatic,le evidențiază trăsăturile prin intermediul limbajului,dar are și rolul de a contura conflictul dramatic existent într-un asemenea tip de text literar.
Sunt prezente mărci ale adresării directe:interjecții (,,Gata,gata,gata”)care surprind atât umorul personajelor,cât și ironia autorului față de acest tip de personaje și mai ales față de ceea ce reprezintă ele.
Textul dramatic este caracterizat de prezența indicațiilor scenice/a didascaliilor,autorul intervenind in acest fel pentru a oferi informații actorilor cu privire la jocul scenic:,,Deci iată cum a început totul.”, ,,Întrucât începuse sa ploua și întrucât ploaia ne-a prins chiar in fata bibliotecii...” ,,In fața noii biblioteci a orașului...”.
Cu urmare a prezentării argumentelor de mai sus și a susținerii lor cu exemple din text,pot afirma ca fragmentul citat se încadrează in genul dramatic.
Alte întrebări interesante