Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 8 ani în urmă

Argumentare ca Tren de placere de Ion Luca Caragiale este o schita. dau coroana am nevoie urgent

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de EagleEyes
148
       Schița este opera literară epică în proză, de dimensiune redusă, cu acțiune simplă, care prezintă un moment semnificativ din viața unuia sau a mai multor personaje.        Termenul de schiță este împrumutat din artele plastice, unde se folosește pentru un desen în care se conturează, în linii mari, un subiect; denumirea vizează în literatură simplitatea acțiunii.
         Opera literară ” Tren de plăcere ” scrisă de Ion Luca Caragiale, face parte dintr-o schiță, deoarece autorul surprinde într-un singur moment, un fapt semnificativ pentru caracterul personajelor: Madam Mița Georgescu împreună cu soțul ei Mihalache Georgescu vor pleca într-o scurtă plimbare la Sinaia cu un trec de plăcere, împreună cu Ionel, copilașul lor de cinci ani. 
                Fiind o schiță, acțiunea este simplă, lineară, plasată într-un singur plan, într-un spațiu limitat, cu durată scurtă. Astfel, într-o sâmbătă, după ora prânzului, familia începe pregătirea pentru plecare. Trenul pleacă din gara de nord, la ora trei fără cinci minute. Doamna Georgescu se îmbracă frumos, viu colorată, Mama acesteia se îmbracă în negru, iar Ionel poartă uniforma de ofiter de vânători. 
                Un alt argument specific schiței, îl reprezintă numărul redus de personaje, sumar caracterizate: Madam Mița Georgescu împreună cu soțul ei Mihalache Georgescu, Mama acesteia si fiul cel mic Ionel. Neindividualitatea acestora prin nume accentuează atitudinea ironică a autorului, care evidentiază astfel contrastul dintre esență și aparență
                 Ca în orice operă, se face simțită prezența naratorului obiecitv, deoarece narațiunea este la persoana III. Modul de expunere predominant este narațiunea, care se îmbină cu scurte pasaje descriptive și cu dialogul, care are un rol foarte important în schiță. Acesta dinamizează acțiunea și îi conferă caracter de scenetă, reprezentând totodată o modalitate indirectă de caracterizare a personajelor.
                    În concluzie, opera literară  ” Tren de plăcere ” scrisă de Ion Luca Caragiale are toate notele definitorii ale unei schițe, dar prin talentul autorului ea reprezintă în modul cel mai strălucit specia literară pe care o ilustrează. 



* Neprecizarea clară a timpului și a spațiului conferă caracter de generalitate întâmplărilor.
** Reprezentanți: C. Negruzzi, M. Kogălniceanu, E. Gârleanu.
*** În schițele lui Caragiale apar : - atitudinea ironica / contrastul dintre esenta si aparenta / comicul de nume / limbaj ...  ( asta doar pentru a infrumuseța compunerea ) 
Răspuns de MinnyUnicorn
136
În opinia mea,textul "Tren de plăcere" de I.L. Caragiale se încadrează în specia schiței mai ales prin numărul puțin de personaje,dar și prin subiectul operei care relatează un singur episod semnificativ din viața lui D. Georgescu și prezentarea acestor evenimente pe un singur fir linear.
În primul rând,titlul textului, "Tren de plăcere", desemnează locul unde va avea loc acțiunea și totodată mijlocul de transport cu ajutorul căruia familia Georgescu ajunge la Sinaia.
Din punctul meu de vedere,D. Georgescu este rod al unei educații defectuoase prin folosirea unor metode greșite de către cei care-l educă.
În al doilea rând,tema textului este una socială.
Personajele lui Caragiale trăiesc în operă prin vicii,impostură,ridicol și prostie.
Într-o altă ordine de idei,cea mai importantă trăsătură a schiței constă în faptul că spațiul și timpul sunt limitate,restrânse : proza "Tren de vacanță" are acțiunea plasată la casa familiei și în tren.
Fiind o operă epică,autorul își exprimă ideile și sentimentele în mod indirect prin intermediul acțiunii și al personajelor.Personajele sunt: D. Georgescu,personaj principal,cocoana Anica, madam' Georgescu,conductorul,personaje secundare.
Ca orice narațiune,schița "Tren de vară" se poate structura pe momentele subiectului: expozițiune,intrigă,punctul culminant,desfășurarea acțiunii,deznodământul.
Prin urmare,toate aceste trăsături dovedesc că textul aparține schiței.

Sper că te-am ajutat! :)
Alte întrebări interesante