argumentare crăiasa din poveste genul liric
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Craiasa din povesti - Mihai Eminescu ( mesajul textului )
In opinia mea, poezia ,,Craiasa din povesti'' are un mesaj foarte puternic, cu sentimente de fascinatie, de admiratie fata de cadrul natural descris, dar si de emotie la vederea frumoasei copile.
In primul rand, tema poeziei o constituie contemplatia eului liric in fata unei naturi feerice, de basm, care ocroteste iubirea si care se emotioneaza la vederea frumoasei copile asemuite cu o craiasa din povesti. Titlul poeziei trimite la un personaj de basm, craiasa fiind o metafora pentru iubirea armonizata perfect cu natura mirifica, deoarece i se atribuie insusiri omenesti de simtire si de sensibilitate.
Modul predominant de expunere este descrierea care se imbina armonios in tesatura lirica cu monologul liric.
In al doilea rand, aceasta creatie lirica este reprezentativa pentru pasiunea lui Eminescu de a-si hrani sufletul cu ,,povesti si doine, ghicitori si eresuri. Ca specie, poezia este o idila-pastel.Sentimentele poetului sunt de admiratie, de fascinatie si de bucurie.Aceste trairi sunt transmise, in mod direct, prin intermediul figurilor de stil : personificari ,,neguri albe, stralucite/Naste luna argintie'', ,,le intinde pe campie'', metafore ,, haina noptii'', ,,boabe mari de piatra scumpa'', repetitia ,, vrajit de mult e lacul.../ vrajiti sunt trandafirii'', comparatia ,,rupta de miscari....ca de bulgari de lumina ''.
In concluzie, poezia ,,Craiasa din povesti '' de Mihai Eminescu , prin intermediul mesajului profund pe care-l are, pune in evidenta ideea unei naturi magnifice fabuloase, in care omul se integreaza perfect prin candoarea si puritatea erotica.