Limba română, întrebare adresată de tejeruaiex, 9 ani în urmă

argumentare de 150-250 de cuvinte on care sa motivezi apartenenta textului dat la specia literara doina. structura: introducere definitia: folclorului definitia doinei ipoteza cuprins în primul argument (rând) ..... ca ori ce opera aparținând literaturii ... doina are un caracter anonim ... textul fiind transmis prin viu grai din generatie în generație <br /><br /><br /> despre titlu elemente de prozodie <br /> textul este Vasile Alecsandri Codrul

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de nupp
6
Folclorul reprezinta o componenta fundamentala a culturii unui popor, fiind prima sa forma de manifestare artistica. Una dintre speciile reprezentative este doina - creati lirica, in versuri, prin intermediul careia este transmisa o gama variata de sentimente puternice,in mod direct si discret, cu ajutorul eului liric.
Consider ca opera literara "Codrul" apartine acestei specii deoarece prezinta trasaturile sale la nivel formal si de continut.
In primul rand, textul are caracter anonim si colectiv, fiind transmis prim viu grai inca din cele mai vechi timpuri. Oralitatea este creata cu ajutorul unor elemente precum: interjectiile ("Alei!"), vocativele ("codre") si inceperea unor versuri de conjunctiile "si" sau "sa" ("Si eu mult m-am saturat", "S-acum arunc carunteata", "Sa-mi vad fata dorului/Si sa merg la mandra mea").
De asemenea, opera prezinta caracter sincretic, fiind adesea insotita de acompaniament muzical. In plus, modul principal de expunere este monologul liric de tip adresativ ("Arde-mi-te-ai, codre des!"), care se imbina cu descrierea, redusa la cateva elemente: epitete ("codru des", "codre blestemat"), metafore ("Am intrat pui de roman") si personificari ("codre blestemat/ Ma tii de tine legat").
In al doilea rand, eul liric isi exprima sentimentele puternice de instrainare si furie, generate de dorul de casa si de adancimea codrului. Acestea se tradeaza in text prin forme verbale de persoana I si a II-a, singular ("vad", "am intrat", "tii"), forme pronominale ale acelorasi persoane ("mi", "ma", "te", "tine") si interjectii ("Alei!"). Astfel, opera "Codrul" este o doina de instrainare.
Mesajul poetic este redat la nivel compozitional intr-o forma astrofica, cu un ritm trohaic si cu o masura de 7-8 silabe.
In concluzie, tinand cont de caracterul popular, de profunzimea sentimentelor transmise, de elementele de prozodie si de modalitatile de realizare artistica, opera literara "Codrul" apartine speciei doina.
Alte întrebări interesante