Limba română, întrebare adresată de TudorXGX, 9 ani în urmă

Argumentare fabula "Calul vandut si diamantul cumparat" de Grigore Alexandrescu.
Pls rapid

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de EagleEyes
55

Salut !

❁❁❁❁❁

Argumentare la specia fabulă a textului „ Calul vândut și diamantul cumpărat ” de Grigore Alexandrescu.

Fabula este o specie a genului epic în versuri sau în proză, cu caracter alegoric, în care autorul transmite o morală prin intermediul unor personaje, plante sau lurcuri personificate.

Opera literară „ Calul vândut și diamantul cumpărat ” de Grigore Alexandrescu este o fabulă, deoarece prezintă trăsăturile acestei specii literare, la nivelul formei și al conținutului.

În primul rând, tema textului o constituie satirizarea unor defecte omenești, precum lăudorășenia, zgârcenia și mândria. Din punct de vedere structural, textul reprezintă o scurtă narațiune, desfășurată linear, la care iau parte și personaje din lumea animalieră. Naratorul, ce reprezintă vocea autorului este cel care critică și sancționează defectele omenești de caracter, iar celălalt personaj participant la acțiune, negustorul, ce reprezintă tipologia omului necinstit, critic cu ceilați oameni și cu el însuși.

Morala este, în acest text, implicită reprezentând incapacitatea omului românesc de a se abține de la săvârșirea unor fapte pe care el singur și-o comandă. Principalul mod de expunere este narațiunea care se împletește cu scurte secvențe dialogate: „ Orice i-am cerut mi-a dat.” / La acestea ce să-i zic? ”, fapt ce dă operei aspectul de scenetă.

În al doilea rând, prin intermediul alegoriei, operă prezintă defectele omenești, ce devin simboluri ale satirei, portretele lor fiind realizate prin caracterizarea directă și prin caracterizarea indirectă. Astfel, negustorul reprezintă tipul omului necinstit, iar vocea autorului tipologia omului ce critică. Autorul își exprimă atitudinea critică față de defectele înfățișate, urmărind îndreptarea acestora.

În concluzie, putem afirma că textul selectat aparține unei fabule, în care autorul își exprimă în mod indirect viziunea artistică despre satirizarea unor defecte omeneși, prin intermediul personajelor personificate și al narațiunii alegorice.

Amintește-ți !

I. Definiție:

Fabula este o specie a genului epic în versuri sau în proză, cu caracter alegoric, în care autorul transmite o morală prin intermediul unor personaje, plante sau lurcuri personificate.

II. Caracteristicile unei fabule:

  • are rol moralizator, deoarece satirizează anumite moravuri cu rol de a le îndrepta;
  • are o structură specifică - este construită în două părți: întâmplarea propriu-zisă și morala sau învățătura, ce se desprinde din text, direct sau indirect, de obicei conținută în ultimele versuri ale fabulei, aceasta fiind cea mai importantă.
  • personajele ilustrează anumite tipuri umane: tipul omului necinstit, omului naiv, omului mândru, vicleanul, ș.m.d;
  • acțiunea este scurtă, având un conflict puternic, urmat de un deznodământ imediat;

III. Morala fabulei poate fi:

  • implicită - când nu apare în text, cititorul fiind implicat în descoperirea acesteia;
  • explicită - este formulată de către autor, fiind plasată la începutul sau la sfârșitul textului;

Planul redactării unei compuneri - apartenența la specia fabulă.

1. Introducerea:

  • definiția sau enunțarea trăsăturilor fabulei;

2. Cuprinsul:

  • operă epică cu structura specifică;
  • coordonatele spațio-temporale ( dacă sunt precizate );
  • modurile de expunere;
  • caracterul alegoric;
  • tipologiile umane - tipurile de personaje;

3. Încheiere:

  • concluzia;

Ți-am atașat mai jos fabula.

✿ Sperăm că te-am putut ajuta. Cu drag, echipa BrainlyRO ! ✿

Anexe:
Alte întrebări interesante