Argumentare fabula pe textul:
Cu-nălțată, mândră frunte,
Un deșert spic defăima
Pe un spic plin de grăunte
Ce în gios se atârnă.
Zisă deci l-a lui vecin:
De râs lucru-i curios
Că ții capul așa gios!
Îns-atunce spicul plin
Au răspuns l-această ceartă:
Nu doresc a mă schimba;
A mea frunte-aș rădica
Când c-a ta ar fi deșartă!
Răspunsuri la întrebare
Orice fabula ridiculizează comportamente ale oamenilor, atitudini și situații prin intermediul plantelor sau animalelor. Aici , prin intermediul spicului gol, autorul ridiculizează atitudinea omului superficial in tot ceea ce știe și în tot ceea ce face.Este tipul omului lipsit de o minimă cultură și de educație .El se adresează cu superioritate ,,vecinului,, ,superioritatea și semetia nefiind susținute , neavând temei , atât timp cât el este gol mental și sufletește.
In opoziție cu acesta,spicul plin simbolizează omul care a acumulat cunoștințe temeinice, este educat ,nu se lauda si nu considera că trebuie să se considere superior dimpotrivă , atitudinea sa este modestă in relațiile cu ceilalți . Nici nu dorește sa se schimbe ,știind că mandria nu este o virtute.Ar putea oricând să-și țină fruntea sus , pentru că mintea tot plina i-ar fi, pe când a celuilalt este goala , indiferent de poziția capului.
Orice fabula are o morala .Morala acestei fabule este : a fi plin de tine , nu înseamnă că ești un om de valoare și a fi modest , nu înseamnă că ești lipsit de valoare.Dimpotriva , modestia sporește calitatea omului