Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 8 ani în urmă

Argumentare Gen Liric poezia "Izvorul Noptii" de Lucian Blaga,minim o pagina de caiet studențesc,argumentarea sa fie cat mai simplista fara termeni prea sofisticati,Dau Coroana!


Marixa: Ti-o dau eu acum, o am facuta de profesoara mea

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Marixa
12

Poet interbelic Lucian Blaga a fost o personalitate reprezentativa a secolului al 20lea. Poezia Izvorul Noptii face parte din volumul de debut intitulat poemele luminii.

Titlul poeziei este o metafora care semnifica simbolul central al poeziei. Tema operei o reprezinta iubirea ca mijloc de comunicare cu natura dar numai prin ochii iubitei.

Poezia are o structura simpla: este alcatuita ca o metafora extinsa ce are ca simbol central ochiii iubitei. Termenul apare de 3 ori insotit de epitetete semnificative(ochii asa de negrii, ochi adancii) Alcatuita din 2 secvente: o fraza ampla si o propozitie dezvoltata. Poezia are 2 mari teme:iubirea si natura care interactioneaza, iubita capatand trasaturi specifice elementelor naturii.

Poetul si-a construit opera ca pe o adresare directa catre fiinta iubita, procedeul utilizat fiindinvocatia care este realizata aici prinsubstantivizarea adjectivului frum oaso din primul vers.

Procedeele artistice utilizate sunt expresive si pline de incarcatura emotionala. Metafora din titlu: Izvorul Nopti este completata apoi de alta 2 metafore care amplifica imaginea iubitei: ochii tai adancii sunt izvorul, asa-s de negrii ochii tai, lumina mea. Gradarea misterului se realizeaza atat prim enumeratie: curge noaptea peste vai si peste munti si peste sesuri, cat si prin epitete

Din punct de vedere prozodic poezia este inedita deoarece are vers libwer, fara rima si metrica inegala. Avand in vedere toate acestea se poate afirma ca poezia Izvorul Noptii de Lucian Blaga apartine genului liric.

SPER CA TE-AM AJUTAT, MULT SUCCES(scuze pentru greselile gramaticale)

Alte întrebări interesante