Limba română, întrebare adresată de facproiecte, 8 ani în urmă

Argumentare la basm pentru Ion Făt Frumos

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ana8362
11

Basmul este specia genului epic in proza la care participa personaje ce simbolizeaza binele si raul aflate in antiteza(confruntare).

Binele iese intotdeauna invingator. Basmele contin formule specifice(initiale,mediane,finale) iar timpul si spatiul sunt nedefinite. Motivul principal al basmului este calatoria initiatica in care protagonistul isi dovedeste insusirile exceptionale.

Fragmentul din opera lit. Ion-Fat Frumos apartine speciei lit basm deoarece intruneste trasaturile definitorii ale acesteia.

Caracterul popular al textului reiese din faptul ca autorul nu este cunoscut(anonim) textul fiind transmis prin viu grai(caracter oral) din generatie in generatie(caracter colectiv)

In primul rand,se remarca formula initiala a basmului("A fost odata") ce are rolul de a-l introduce pe cititor in universul fabulos. Astfel actiunea este plasata intr-un timp ireal("odata") iar spatiul este la randul sau nedefinit ( dai exemplu de indici de spatiu)

In al doilea rand, textul se constituie dintr-o succesiune de intamplari ce imbina realul cu fantasticul. In fragment este vorba despre( povestesti fragmentul).

Avand in vedere cele mentionate mai sus putem afirma faptul ca fragmentul apartine speciei lit. basm popular.


facproiecte: Mersi fain
ana8362: nu ai pentru ce
Alte întrebări interesante