Limba română, întrebare adresată de murariucristian10, 8 ani în urmă

Argumentare la mesajul operei in minim 20 de randuri opera este “Izvorul noptii” de Lucian Blaga

Urgent va roogg !!!
Dau coroana !!!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de blueeberry
1

Genul liric cuprinde totalitatea operelor literare in care autorul isi exprima in mod direct gandurile si sentimentele prin intermediul eului liric dand viata acestor trairi.  Consider ca, opera "Izvorul noptii" de Lucian Blaga  se incadreaza in caracteristicile de forma si de continut ale acestei specii.

In primul rand, caracterul liric rezulta din comunicarea nemijlocita a gandurilor si trairilor poetului generata de o forma compexa - Iubita vazuta ca un paradis nemarginit amestecat cu, seara tainica si tandra, isi creeaza momentul de iubire alaturi de iubita sa.

Eul liric marcat gramatical prin verbe si pronume la persoana I si a II-a "frumoaso" , "stau" iar modul de expunere prezent in text este monologul liric care reprezinta vocea abstacta a poetului prin care personifica natura ca fiind marginea unui lac in care protagonisti sunt poetul si iubita sa, plimbandu-se sub clar de luna

In al doilea rand, lirismul se intemeizaz pe inalta expresivitate a limbajului artistic la care, peetul creeaza imagini sugestive. Apar elementele de expresivitate artistic; atat figuri de stil "ochii negrii" , "tainic curge" , cat si imagini artistice"cand stau culcat in poala ta/imi pare/ca ochii tai adancii, sun izvorul/din care curge tainic noaptea peste vai/si peste munti, si peste sesuri, iar versificatia este atat imperecheata imperfecta "ti- s ochii incat seara" cu "din care tainic curge noaptea peste vai" cat is incrucisata " si peste munti si peste sesuri" cu "Asa-s de negrii ochii tai".

In concluzie, opera "Izvorul noptii" de Lucian Blaga se incadreaza in caracteristicile de forma si de continut ale acestei specii literare.

                sper ca te-am ajutat

Alte întrebări interesante