Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Argumentare la romanul 'Baltagul" va roog


Vevee: Vrei argumentare la specia romanului sau la genul epic?
Utilizator anonim: la specia

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Vevee
29
   Romanul este specie a genului epic, in proza, de mari dimensiuni, cu o actiune complexa, desfasurata pe mai multe planuri si o intriga complicata progresiv, la care participa numeroase personaje bine individualizate. Opera „Baltagul” scrisa de Mihail Sadoveanu, publicata in anul 1930 este un roman care are o diversitate tematica, in prim plan fiind reprezentarea vietii de la tara.
    Fiind un roman, intreaga sa structura se organizeaza in jurul unui nucleu epic simplu: Nechifor Lipan, oier instarit din satul Magura, pleaca la Dorna pentru o afacere cu oi. Sotia sa, Vitoria, ingrijorata ca Nechifor nu s-a intors, pleaca pe urmele sale pentru a afla ce s-a intamplat cu el.
    Actiunea romanului se deruleaza tinandu-se cont de succesiunea momentelor subiectului. Expozitiunea ne plaseaza actiunea in lumea patriarhala a satului moldovenesc de munte, in care o gasim pe Vitoria Lipan alaturi de fiica ei, Minodora. Intriga este reprezentata de disparitia lui Nechifor Lipan care nu s-a mai intors de la Dorna. Acest fapt declanseaza o serie intreaga de actiuni in care vedem cum Vitoria alaturi de mezinul familiei, Gheorghita, pleaca in cautarea sotului, respectiv a tatalui. Desi intristati, cei doi drumeti participa la un botez si la o nunta,doua evenimente ce marcheaza pragurile principale ale vietii. Din nefericire, punctul culminant aminteste de ultimul prag al vietii, moartea, deoarece Gheorghita a trebuit sa ramana singur cu scheletul tatalui sau, sa-l supravegheze in groapa in care a fost gasit cu ajutorul cainelui, Lupu. Deznodamantul ne prezinta o urmare fireasca a intregii actiuni, fiul isi razbuna tatal, ucigandu-l pe Calistrat Bogza.
     Specifica romanului este si prezenta unui numar de personaje bine individualizate. Protagonistii romanului sunt Vitoria si Nechifor Lipan. Firul epic o are in centru pe munteanca puternica, inteleapta si curajoasa care cu un fler detectivistic reuseste sa rezolve misterul disparitiei sotului ei. Nechifor Lipan este un personaj protagonist atipic deoarece el nu participa la derularea actiunii romanului, insa el este principalul motiv al intregii actiuni. In rol de personaj secundar il regasim pe Gheorghita, mezinul, care are de parcurs un traseu initiatic de la adolescenta la maturitate, de la tanarul naiv la barbatul care devine noul stalp al casei. Minodora este personajul episodic, reprezentanta a unei generatii noi, care incearca sa scape de gandirea patriarhala a mamei sale cu care deseori intra in conflict.
      Asadar, „Baltagul” este un roman in care Mihail Sadoveanu a creat un fir al intamplarilor derulate de personaje atat de aproape de persoanele care au experimentat asprimea vietii de la tara. 
Alte întrebări interesante