Limba română, întrebare adresată de Peter1236, 8 ani în urmă

argumentare la toma alimos va rg


AndreeaTI14: vrei demonstratie ca e balada sau caracterizare ?
Peter1236: balada
AndreeaTI14: bine

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de AndreeaTI14
6
Balada populara este specia genului epic, in versuri, de dimensiuni reduse, in care se povestesc intamplari din trecut, cu personaje putine, cu caractere opuse ,inzestrate cu insusiri fizice si morale exceptionale.
Opera ,,Toma Alimos" ilustreaza elocvent trasaturi ale unei balade populare , atat la nivel formatal , cat si de continut .
In primul rand, este o opera epica , in versuri de intindere mica , in care se nareaza o intamplare cu finalitate tragica si anume uciderea prin viclenie a haiducului Toma Alimos , de catre un anume Manea .
Aceasta opera a pastrat din vechile ,,cantece batranesti"formula introductiva ,,foicica fagului " precum si axa epica incluzand anumite momente specifice : o descriere a cadrului intamplarii , o prezentare a personajului principal , interventia factorului negativ , lupta dintre cei doi , moartea haiducului .
In al doilea rand , apar putine personaje :Toma Alimos si Manea , dintre care se evidentiaza protagonistul , personajele fiind inzestrate cu insusiri exceptionale (vitejia, cinstea , sentimentul dreptatii , sinceritatea , barbatia) , surprinse in antiteza .actiunea este structurata in 5 mopmente : Clipele de liniste ale haiducului , Intalnirea cu Manea , Atacul viclean asupra lui Toma , Infaptuirea actului justitial , Moartea haiducului .
Firul epic se impleteste cu elemente lirice , (figuri de stil : - epitete: campia verde-ntinsa, - comparatie : ca vantu si ca gandul , - imagini artistice : ,, (Foicica fagului ".... muntelui plesuvului ) si dramatica ( prezenta dialogului )
In concluzie , opera ,, Toma Alimos " este o balada populara .

Alte întrebări interesante