Limba română, întrebare adresată de Mathgirl2B, 9 ani în urmă

Argumentare model balada populară, 4 trăsături, 2 detaliate, minim 150 cuvinte. Dau coroană.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de andreutzakriss
6
      Balada populara este o creatie epica in versuri, in care se povesteste o intamplare din trecutul indepartat sau se evoca o figura eroica, are o actiune simpla, la care participa un numar restrans de personaje, prejentate de obicei in antiteza, iar realul se impleteste cu supranaturalul.
     Balada populara se numeste si cantec batranesc deoarece este adesea cantata pe o melodie simpla si uniforma, acompaniata de vioara sau de alte instrumente muzicale. Melodia molcoma contribuia la pastrarea sau accentuarea ritmului poeziei si se imbina cu recitarea textului.
     In opinia mea opera "..." este o balada populara.
     In primul rand, actiunea este una simplsa, lineara, aceasta putandu-se rezuma. Si astfel aflam ca ... (se rezuma)
     In al doilea rand, actiunea este pusa pe seama unui numar redus de personaje (se enumera, se spune despre fiecare ceva+daca au puteri supranaturale)
      De asemenea, modul de expunere predominant este...+narator
      O alta trasatura este prezenta figurilor de stil .... Apare motivul comuniunii omului cu natura (exemple de elemente vegetale, cum ar fi "foaie verde de ...", "foicica.."), motivul conflictului feudal (lupta dintre 2 personeje), motivul animalului nazdravan (daca un animal vorbeste), motivul testamentului, motivul mortii, motivul transhumantei, etc (sunt multe...depinde de opera).
        Totodata, versificatia este una aparte, versurile fiind scurte, avand masura de 7-8 silabe, rima ... si ritmul trohaic.
        Specific unei opere populare suunt cele patru caractere:caracterul oral, opera s-a transmis prin viul grai din generatie in generatie, caracterul colectiv, la desavarsirea operei au participat mai multi autori, caracterul anonim, creatia neavand un autor consacrat si caracterul sincretic, inbinandu-se literatura cu muzica.
      In concluzie, opera are toate trasaturile definitorii pentru a fi o balada populara.


andreutzakriss: sper sa nu te superi ca n-am pus 4 trasaturi ;)
Alte întrebări interesante