Limba română, întrebare adresată de lupulrazvan737, 8 ani în urmă

Argumentare-model opera epica și lirică​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Secretsnowy
2

Genul epic cuprinde operele literare în care ideile, gândurile, semntimentele şi opiniile autorului sunt transmise în mod INDIRECT, prin intermediul naratorului, acţiunii şi al personajelor. Consider că opera / fragmentul citat din opera „..........” (titlul) scrisă de .......... (autorul) aparţine genului epic, deoarece prezintă toate particularităţile acestuia.

În primul rând, se remarcă existenţa unui fir narativ: .......... (se rezumă textul). În plus, acţiunea se desfaşoară într-o ordine logică şi cronologică, urmând momentele subiectului. O altă trăsărură care încadrează opera / fragmentul în genul epic este prezenţa unui narator .......... (obiectiv, omniscient, omniprezent, detaşat, care relatează la persoana a III-a / subiectiv, care este şi personaj, relatarea făcându-se la persoana I. În textul dat, la derularea întâmplărilor paricipă personaje, precum: .......... (exemplificări din text).

În al doilea rând, modul de expunere predominant este naraţiunea, cu rol în înlănţuirea faptelor: .......... (citat un scurt fragment de naraţiune). Naraţiunea se îmbină cu descrierea, care contribuie la portretizarea personajului principal / la înfăţişarea locului: „..........” (se extrag din text citate semnificative pentru portretizarea personajului sau pentru înfăţişarea locului) sau/şi cu dialogul care redă vorbirea personajelor, reprezentând, astfel, un mijloc de caracterizare indirectă. Mai mult decât atât, coordonatele temporale sau/şi cele spaţiale sunt prezente în text, ele oferind verosimilitate*: .......... (exemple, între ghilimele, de indici de timp şi exemple, între ghilimele, de indici de spaţiu).

În concluzie, argumentele prezentate mai sus justifică încadrarea acestui text în genul epic.

Genul liric este genul literar în care autorul transmite în mod direct gândurile, sentimentele, atitudinea, prin intermediul eului liric și al procedeelor artistice.

În opinia mea, opera literară ............................., scrisă de ................... aparține genului liric deoarece întrunește toate trăsăturile specifice: exprimarea directă a gândurilor, sentimentelor cu ajutorul confesiunii eului care exprimă sinele, este prezent eul liric, limbajul poetic este bogat în figuri de stil și imagini artistice, textul poetic este organizat - versificație.

Tema textului este ...................................., aceasta aflându-se în concordanță cu titlul operei literare care exprimă în mod sintetic mesajul acesteia: ....................;

În primul rând, opera literară sau textul poetic este un monolog liric, organizat ............... ( în unități strofice inegale dacă este vorba de o poezie ). Amprenta subiectivă a eului liric este evidențiată prin utilizarea mărcilor lexico-gramaticale specifice, cum ar fi: pronume și verbe .............;

În al doilea rând, expresivitatea textului este conferită de prezența numeroaselor figuri de stil și imagini artistice ..........................;

În concluzie, opera literară ..................., scrisă de ..............., aparține genului liric, întrunind toate trăsăturile specifice acestuia, scopul textului fiind unul estetic, de a sensibiliza profund cititorul sau lectorul.

Alte întrebări interesante