Limba română, întrebare adresată de anemonabratu, 9 ani în urmă

argumentare opera lirica la ZI DE VARA de George toparceanu.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Ade222
91

Genul liric cuprinde totalitatea operelor litereare in care sentimentele,trairile sau ideile sunt exprimate in mod direct prin intermediul eului liric.textul liric isi fixeaza ca mod de expunere descrierea dar mai poate aparea si monologul liric.limbajul liric se caracterizeaza prin expresivitate, sugestie sau ambiguitate.
consider ca textul citat prezinta toate trasaturile de forma si de continut specifice genului liric.
in primul rand, poezia "zi de vara" de George Toparceanu este o opera lirica pentru ca sentimentele de liniste interioara,dar si de surprindere generate de aparitia lacustei sunt exprimate in mod direct.observam ca eul liric este prezent prin marcile sale lexico-gramaticale specifice:ponumele si verbele de persoana Ι :pronumele reflexive "-mi" , "m-" si verbele :'am culcat' "mi-a sarit".
in al doilea rand, prezenta imaginilor artistice si a figurilor de stil este o caracteristica definitorie genului epic.am in vedere aici epitetele:'salcie batrana' 'raul somnoros si uniform' ce contureaza peisajul unei zile calduroase de vara. de asemenea personificarea
'raul,stralucind in soare ,cearta salciile care,toata ziulica dorm.' face referire la senzatia de moleseala provocata de caldura toropitoare a soarelui.
in concluzie,avand in vedere toate aceste trasaturi putem concluziona ca opera descrisa face parte din speciile genului epic

anemonabratu: multuu
Alte întrebări interesante