Limba română, întrebare adresată de florin1george12, 8 ani în urmă

argumentare pastel va rog mult am maine examen si vreau sa invat si pastelul

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
2
Se dă textul:
,, Galbene văpăi de soare
Peste deal acum se scurg,
Și-n noptateca răcoare
Peste sat se nalță cumul,
Codrii-alene cântă-n drumul
Vântului de-amurg.

În curând o să s-aline
Truda chinului de azi.
Vei privi prin zări senine
Stelele, sclipind mărunte,
Cum încet de peste munte,
Ies de printre brazi.

Ca și ieri rotundă luna
O să ias-acum-acum,
Steag de aur pe cununa
Dealului, privind în luncă
Plopii doinitori ce-aruncă
Umbre peste drum.

Coasa va dormi și sapa
Va tăcea cântarea-n grâu.
Și-o s-auzi ca-n vis cum apa
Pe sub iaz se mai frământă,
Și privighetori cum cântă
Dincolo de râu.

Noaptea-ntreag-o să-și murmure
Apele povestea lor-
Și ieșind de prin pădure,
Căprioarele pe creste
Vor cătá prin văi de este
Pace la izvor.

Și va fi! De sus, va face
Dătătorul de vieți
Parte tuturor de pace.
Și-o să-ți uiți și tu mâhnirea,
Suflete, -așteptând ivirea
Albei dimineți.
(George Coșbuc, ,, Pace")
Argumentare
(Alineat) Pastelul este o specie a liricii peisagistice în care sunt creionate, prin intermediul descrierii, aspecte semnificative din natură, anotimpuri sau momente ale zilei, poetul exprimându-și discret sentimente le generate de acestea.
(Alineat) Ilustrativă pentru trăsăturile speciei este poezia,, Pace", aparținând lui George Coșbuc, în care autorul surprinde cu delicatețe și atenție la detaliu momentul crepuscular al treceri de la zi la noapte, când întreaga natură își estompează sunetele și contururile, intrând într-o nouă poveste.
(Alineat) În primul rând, autorul se oprește asupra diverselor aspecte specifice peisajului rural-dealul, cumul, codrii, lunca, iazul, privighetorile-, dar și muncii oamenilor-coasa și sapa-, pe care le modelează original, în cele șase strofe, grație unui limbaj artistic proaspăt și inedit. De pildă, metafore le picturale,, drumul/Vântul de-amurg"și,, Steag de aur pe cununa/Dealului"exprimă ritmurile naturii în pragul înserării. La fel, epitetul,, plopii doinitori"surprinde ,, melodia"ivită din freamătul copacilor, iar epitetul,, zări senine", corelat cu,, albei dimineți", traduce optimismul poetului în legătură cu forța generatoare a nopții asupra omului(,, Vei privi prin zări senine/Stelele, sclipind mărunte"). În mod specific pastelului coșbucian, personificările revarsă o notă de umanizantă asupra spațiului contemplat:,, apa/Pe sub iaz se mai frământă".
(Alineat) În al doilea rând, în text predomină imaginile vizuale(,, Stelele, sclipind mărunte", ,, Galbene văpăi de soare") care amintesc de originile picturale specifice pastelului, armonizate cu puținele imagini auditive(,, apa/Pe sub iaz se mai frământă/Și privighetori cum cântă/Dincolo de râu"), a căror menire este tocmai de a potență liniștea firii,, adormit e"într-un cadru nocturn parcă întors la origini. Nu în cele din urmă, un argument al apartenenței textului la special pastelului este eul liric, discret reprezentat sub forma verbelor și a pronume lor la persoana a ll-a cu valoare generalizatoare, pentru că, vorbind cu sine, poetul se adresează întregii lumi-,, Vei privi prin zări senine", ,, Și-o să-ți uiți și tu mâhnirea, Suflete... "-asociind schimbările din natură cu metamorfozele sufletului omenesc.
(Alineat) Prin urmare, întrucât decupează din fluiditatea naturii un tablou al înserării asociat cu lumea satului și redat pictural, prin intermediul descrierii subiective, textul,, Pace"de George Coșbuc este un pastel.
Sper că te-am ajutat! :)
Alte întrebări interesante