Argumentare semnificatia titlului Povestea unuiom lenes
Răspunsuri la întrebare
Titlul operei este analitic, şi anunţă tema operei. Substantivul povestea ne duce cu gândul la specia naraţiunii care implică un lanţ de întâmplări la care participă personaje. Atributul genitival „unui om” indică protagonistul întâmplării. O trăsătură morală a acestuia este indicată încă din titlu, prin adjectivul leneş.
Fiind vorba de o povestire, la acţiune participă personaje, protagonistul, ca şi celelalte personaje, are un nume generic. Personajul colectiv este reprezentat de sătenii, iar ca personaj secundar apare cucoana. Încă din incipitul operei se indică trăsătura morală definitorie a protagonistului , adjectivul leneş fiind folosit la gradul superlativ absolut,” grozav de leneş”. Acesta este caracterizat direct de narator, dar şi de către alt personaj, unul dintre săteni care afirmă că „ e un leneș care nu credem să fi mai având păreche în lume”.cucoana este caracterizată direct de către alt personj, „ milostivă cucoană”, ilustrându-se astfel generozitatea acesteia. Din limbaj reiese că aceasta este sociabilă, dornică să ajute pe cei din jur, după cum ea însăşi mărturiseşte: suntem datori a ne ajuta unii pe alții.
Naraţiunea este modalitatea de expunere care se îmbină cu dialogul, acţinea putând fi rezumată astfel:. Sătenii decid să scape de leneş, spânzurându-l pentru a nu da exemplu negativ altora. Ajunşi la casa leneşului îl pun în car şi îl duc la locul de spânzurătoare. Pe drum îl zăreşte o cucoană care crede că este bolnav şi se oferă să îl ajute dându-i posibilitatea de a mânca pâine uscată pe lângă casa ei, doar să o înmoaie. Leneşul refuză ajutorul cucoanei.
Acţiunea se derulează în timp şi spaţiu. Timpul este nedeterminat,”odată”, iar spaţiul este indicat prin structurile” într-un sat”, „ casa leneşului”.
În concluzie, opera are un titlu semnificativ prezintând istoria unui om a cărui comportament provoacă nemulţumire, scopul naraţiunii fiind didactic.