Matematică, întrebare adresată de nkn1, 9 ani în urmă

Argumentare specia balada-Miorița.Dau coroana!!Clasa a 8a

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Tasea
2
Balada  este o specie a genului epic, in versuri,in care este prezentata o intamplare eroica, o legenda un fapt istoric.
  In  opinia mea, opera ''Miorita''este o balada populara deoarece prezinata trasaturile sale:autorul este anonim si colectica, deznodamantul are o incarcatura marala si filozofica
  In primul rand, tema baladei are ca punct de plecare fenomenul de transhumanta dar reprezinta o intreaga filozofie a vietii si a mortii.
  Fiind o opera ce apartine genului epic, actiunea este plasata pe momentele subiectului.In expozitiune se fixeaza locul actiunii prin doua metafore ce semnifica un peisaj uimitot.Protagonistii sunt trei ciobani ce privin din diferite regiunui ale tarii, iar timpul este toamna, in momentul coborarii turmelor la iernat.Intriga se declaseaza in momentul in care cei doi ciobani(cel ungurean si cu cel vrancean) hotarasc  sa-l omoarepe baciul moldovean din cauza rivalitatii materiale.Desfasurarea actiunii cuprinde momentul in care mioara dezvaluie ciobanului complotul , dar el nu se sperie ci isi spune ultimele dorinte.Baciul o roaga pe mioara sa le spuna asasinilor ca vrea sa fie inmormantat in strunga cu oi, in dosul stanii; mai vrea sa aiba la cap fluierele dragi ca sa vesniceasca si sa indeplineasca ritualul bocirii,El doreste ca moartea sa sa fie dezvaluita oilor sub forma unei nunti de proportii cosmice la care au participat elementele naturii.punctul culminant se declansesaza cand ciobanul presupune ca mama lui il va cauta.Aceasta il descrie cu sufletul ei de mama iubitoare si indurerata, realizandu-i un portret minunat prin frumusetea sa.Baciul o roaga pe mioara sa-i ascunda si mamei sale moartea sa , dar fara sa-i aminteaca de caderea stelei si participarea elementelor naturii.Deznodamntul lipseste,sentimentele si zbuciumul raman la aceeasi intensitate.
  In al doilea rand, ciobanul moldovean este personajul pricipal al opereideoarece participa activ la toate momentele subiectului.El este caracterizat direct de catre mama sa,iar indirect prin comportament.Portretul fizic este realizat,prin intermediul caracterizarii directe, de catre mama sa:''Mandru ciobanel/Tras printr-un inel/Fetisoara lui/Spuma laptelui/Mustacioara lui/Spicul graului/Ochiorii lui/Mura campului/Perisorul lui/Pana corbului''.
portretul moral este realizat prin caracterizarea indirecta .Inca de la inceput, ne dam seama ca este muncitor deoarece este mai bogat decat ceilalti:''Ca-i mai ortoamn/Si-are oi mai multe/Mandre si cornute/Si cai invatati/Si cani mai barbati''
  De asemenea,actiunea este plasata in spatiu si timp.Locul actiunii este prezentat cu ajutoul metaforelor''Pe-un picior de plai/Pe-o gura de rai..''care sugereaza frumusetea locului, iar timpul este toamna in timpul coborarii turmelor la iernat.Modurile de expunere sunt naratiunea ce se imbina armonios cu dialogul sio descrierea.
  In concluzie, opera  ''Miorita'' insumeaza toate particularitatile baladei.
Răspuns de Karina43
0
     1.  definitie
   2.  Autorul anonim isi exprima indirect sentimentele si gandurile prin intermediul actiunii si al personajelor. Ca in orice opera epica se identifica aici timpul in care se desfasoara actiunea: toamna in timpul transhumantei intr-un peisaj merific, ca "o gura de rai".
3. Ca in orice opera epica actiunea poate fi structurata pe momentele subiectului. Prezentarea locului si a timpului in care urmeaza sa se desfasoare actiunea constituie expozitiunea, complotul urzit de ciobanul ungurean si de cel vrancean impotriva celui moldovean formeaza intriga; desfasurarea actiunii este constituita din marturisirea pe care oita barsana o face stapanului despre omor, precum si din reactia ciobanasului la aflarea complotului. Punctul culminant este incarcat de dramatism prin conceptia testamentara a ciobanasului moldovean, care include alegoria moarte-nunta si monologul maicutei batrane. Deznodamantul lipseste, finalul baladei dand nastere la interpretari si contradictorii.
   4.Motivele literare ce compun mitul mioritic sunt: motivul transhumantei, al complotului, al oitei nazdravane, al testamentului alegoric, moarte-nunta si cel al maucitei batrane.
Limbajul artistic sugereaza profunda sensibilitate a romanului, prin varietatea figurilor de stil: metafore("picior de plai", "gura de rai", "lacrimi de sange"), epitete("oi mandre si cornute", "negru zavoi", "miorita laie"), personificari("soarele si luna/ Mi-au tinut cununa") si diminutive populare("ciobanel", "miorita").

         5.   Prozodia este reprezentata de ritmul trohaic, iar rima imperecheata si monorima precum si masura de 7-8 silabe, confera versului o tonalitate melancolica, muzicalitate grava si sensibilitate emotionala.

         6.   Intrunind toate aceste caracteristici, opera literara "Miorita" este o balada populara in care se manifesta spiritualitatea cea mai profunda a romanilor
Alte întrebări interesante