Limba română, întrebare adresată de Iiudu, 8 ani în urmă

Argumentare stil publistic Va rog frumos rapid dau coroana​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
24

JURNALISTIC / PUBLICISTIC  

Indici după care îl recunoaștem:  

  • se găsește în diverse publicații, reviste, ziare, articole, știri, care au rolul de a mediatiza evenimente sociale, politice, economice etc.;  
  • limbaj accesibil, textul fiind adresat mai multor categorii de cititori;  
  • influențează cititorii;  
  • limbaj clar, corect, fără abateri de la normele limbii române;  
  • este marcat uneori de obiectivitate, dar și de subiectivitate în tabloide;  
  • poate lăsa loc de interpretări.  

*Exemplu: fragment din știrea “FMI, prognoze mai optimiste pentru România. Creşterea economică va fi de 4%, dar inflaţia creşte” de pe platforma “Adevărul”.  

“Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în creştere prognoza de creştere economică pentru România, la 4%, faţă de o estimare anterioară de numai 3,1%, însă prognozează o majorare a ratei inflaţiei şi a deficitului de cont curent, arată cel mai nou raport. Dacă în luna aprilie, FMI estima că România va înregistra în acest an o creştere economică de 3,1%, urmată de un avans de 3% în 2020, în raportul publicat marţi instituţia financiară internaţională şi-a revizuit, în sus, prognozele referitoare la avansul economiei româneşti până la 4% în 2019 şi la 3,5% în 2020.”  

MODEL ARGUMENTARE:

   Textul dat aparține stilului publicistic/jurnalistic, deoarece se regăsesc indicii caracteristici ai acestui stil funcțional al limbii române.

    În primul rând, textul dat reprezintă un fragment din știrea apărută pe platforma ziarului Adevărul, astfel făcând parte dintr-o publicație cu renume. Totodată, acesta este scris cu scopul de a informa și influența opiniile cititorilor, fiind folosit un limbaj accesibil tuturor categoriilor de cititori interesați, fie ei specializați sau nu.

     În al doilea rând, în textul dat este folosit un limbaj clar, corect, fără abateri de la normele limbii române. De asemenea, deși în text există limbaj de specialitate din sfera economică, acesta nu este un text de specialitate, ci o variantă sintetizată și concepută în așa fel încât să informeze publicul cu detalii importante.  

     În concluzie, textul dat aparține stilului publicistic.

╔═══════♥

  Succes!

╚═══════♥


Iiudu: Ms
Iiudu: :D
Iiudu: O sa ati dau si coroană
Farben: Cu plăcere și mulțumesc!
Iiudu: :)) Multumesc pentru ajuyor si pentru munca depusa in acesta
Iiudu: Respect
Iiudu: ajutor*
Farben: Cu drag! Să-ți fie de folos! :)
Iiudu: ;)
Alte întrebări interesante