Limba română, întrebare adresată de danisertan, 9 ani în urmă

argumentare text liric din ,,emotie de toamna,, de ,,Nichita Stanescu,,

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Ane02
201
Genul liric cuprinde operele literare in care autorul isi exprima gândurile,trăirile,sentimentele in mod direct prin prisma propriei sensibilităti. Opera data este o opera lirica deoarece intruneste trasaturile acesteia. Opera trezeste sentimente de tristete,de malancolie deoarece eul liric se teme că isi va pierde persoana iubita odata cu trecerea timpului. Prezenta eului liric este data de marcile gramaticale specifice , verbe ( tem,iau,văd) , dar si pronume personale si adjective pronominale de persoanele I si a II-a ( mă,te,mi,ta). Eul liric se află in ipostaza indragostitului. Poezia pune in lumina sfârşitul iubirii eului liric odata cu trecerea timpului. Limbajul utilizat este unul expresiv fiind folosite figuri de stil si imagini artistice.Figura de stil predominanta este metafora. "Ochi strain" si "frunza de pelin" semnifica teama poetului in fata unui sentiment pe care in vede consumat."Aripile ascutite pana la nori " sugereaza durerea profunda pe care poetul vrea sa o elibereze."acoperă-mi inima cu ceva" sugereaza rugamintea eului liric fata de iubita pentru a nu pierde sentimentele fata de ea.Toamna este asociata cu sentimentul poetului,astefel sugerand racirea sentimentului de dragoste. Tema textului este iubirea vazuta de catre poet intr-o maniera personala,ca de astfel toate sentimentele legate de existenta omului. Modurile de expunere folosite sunt descrierea si monologul liric. Muzicalitatea versurilor este data de elementele de versificatie.Poezia este organizata in doua strofe diferite ca numar de versuru,prima avand sase si a doia patru versuri.Rima este imperecheata si incrucisata.Masura este inegala de 7-11-12-14-15 silabe.Poezia are 2 parti si surprinde starile si sentimentekr eului liric care descopera fragilitatea sentimentului de iubire.

Ane02: Prima parte este alcatuita din sase versuri si scoate in evidenta teama indragostitului ca iubirea va fi tulburata de trecerea timpului .Partea a doua alcatuita din ultimele versuri sugereaza ideea ca iubirea nu dispare si este transpusa intr-un plan al creatiei,plan in care eul liric este capabil sa transforme tot ceea ce il inconjoara.
Ane02: Titlul poeziei este o metafora ,cuvantu toamna exprimand o stare sufleteasca,iar cuvantul emotie,simbolizand teama provocata de faptul ca iubirea este pe cale sa se stinga.Sugereaza o iubire apusa si inceputul unei stari de tristete.
Alte întrebări interesante