Limba română, întrebare adresată de Bombonel321, 9 ani în urmă

argumentare textului dramatic

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de andreea2deea4
16
-GENUL DRAMATIC-
  - Al treilea gen literar consacrat (genul liric, genul epic) * Trăsături operă dramatică*
1.      Autorul își exprimă în mod indirect sentimente, idei, prin intermediul personajelor care participă la acțiune (comun cu genul epic).
2.      Autorul se retrage complet în spatele personajelor, întrucât nu există nicio instanță literară care să fie un intermediar al autorului (gen liric-eul liric; gen epic-narator).
3.      Cu toate acestea, există o excepție: autorul este prezent prin intermediul indicațiilor scenice (DIDASCALII). OBS: Rolul didascaliilor este acela de a oferi cititorului sau regizorului ori actorului sugestii referitor la decor, la jocul personajelor; totodată, indicațiile sunt singura posibilitate a autorului de a realiza el însuși o caracterizare directă a personajelor.
4.      Structura unei opere dramatice este specială, având o sintaxă distinctă: - Textul dramatic este structurat în acte/tablouri, care își subscriu un număr variabil de scene. - Textul se prezintă ca o succesiune de replici ale personajelor care sunt introduse după numele său urmat de două puncte ca semn de punctuație.
5.      Modul de expunere fundamental în operele dramatice este dialogul, secondat de monolog. - Se remarcă în replici și descrierea plus indicații referitoare la decor.
6.      Orice text dramatic are drept destinație reprezentarea ca spectacol => CARACTER SCENIC
7.      Acțiune – evoluează pe momentele subiectului -          Text necunoscut – o întâmplare/ un decupaj din firul diegetic
8.      Comentarea trăsăturilor personajului/personajelor.
  *Specii ale genului dramatic* - 3 specii fundamentale: ·      
   
Antichitate     Comedia  ·         Tragedia  ·   
      
Drama-relativ modernă
         
  COMEDIA Def: Comedia este specia genului dramatic, redactată în versuri/ proză și caracterizată printr-un conflict între tabere opuse, menită să stârnească râsul, autorul recurgând la diverse tipuri de comic, conflictul se finalizează prin împăcarea taberelor, dar niciunul dintre personaje nu evoluează în plan moral, comedia având scop satiric și moralizator.
*Trăsături ale speciei*
1.      Specia genului dramatic, din acest motiv prezentând particularități de structură și conținut specifice acestui gen. -exemplificare- o frază(tei rânduri maximum)
2.      Caracteristici specifice
:
a)      Conflict între două tabere ( personaje) – conflict hilar (banal)
b)      Pentru a obține efectele comice (umorul) și satirice, autorul apelează la o gamă diversă de tipuri de comic.
*Tipuri de comic* §  Comic de intenție = I. L. Caragiale : satirizarea societății corupte, imorale § 
Comic de caractere = În comedie apar personaje tip, ilustrând un defect moral ( simboluri) – pentru comportamente deviante
Exemplu: Zoe = femeia adulterină; Cațavencu = demagogul; Pristanda = servilul, lingușitorul; Trahanache = ramolitul, senilul §
  
Comicul de moravuri: imoralitatea, adulterul, corupția, fanfaronada
§  Comicul de situație – scene/ întâmplări; apar scheme universale: -triunghiul conjugal
§  Comicul de limbaj : - greșeli gramaticale                                    -pleonasm                                    -dezacord                                    -oximoron                                    -elemente de jargon, argou §  Comicul onomastic
Alte întrebări interesante