Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

argumentarea apartenentei unui text la genul liric(textul ,,lacul'',de mihai eminescu),argumentarea din clasa a8a


OmmyXoXo: coronita pls? m.am chinuit.
OmmyXoXo: frate,eu si cu fata aia ne.am chinuit. macar o coronita ,ca ma stat ceva
OmmyXoXo: nu am fost obligata sa.ti raspund,dar am facut-o

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de stefaniadorina
1
Poezia "Lacul" este o creatie lirica deoarece poetul exprima direct senrimentele de iubire manifestate intr un cadru rustic intr o forma artistica. El descrie un tablou din natura folosind imagini vizuale, motorii dinamice, olfactive si figuri de stil care contribuie la exprimarea sentimentelor poetului. Titlul este simbolic reflectand direct cadrul naturii, printr-unul din cele mai des intalnite elemente din opera lui Eminescu"Lacul". In opera sa lacul este un simbol al vietii si al trairii sentimentului de iubire.

stefaniadorina: Structura textului este organizata in 5 catrene care ilustreaza gradat sentimenrul de iubire de la dorinta implinirii acestuia pana la tristetea din final.
stefaniadorina: Cadrul exterior real al naturii se contopeste cu cel interior ideal al sentimentului iubirii poetului.
stefaniadorina: Stofa 1 impresioneaza prin dorinta implinirii sentimentului de iubire idei ilustrate prin imagini de miscare si vizuale :" nuferi galbeni, "ceruri albe".
stefaniadorina: Strofa 2 face parte din decorul interior al eului liric care exprima nesiguranta " parca sunt si parca astept".
stefaniadorina: Verbele la modul conjunctiv redau gesturile tandre de posibili cuplu " sa trasara, sa mi cada". Pronumele l a scris inclinat subliniind unicitatea iubirii.
stefaniadorina: Strofele 3 si 4 se contureaza un cadru terestru care pregateste intalnirea ireala a cuplului de indragostiti.
stefaniadorina: Personificarea nu face decat sa sublinieze starea de emotie de neliniste a asteptarii fiintei dragi.
stefaniadorina: Ultima strofa exprima tristetea eului liric pentru neputinta inplinirii visului.
stefaniadorina: Sentiment accentuat prin marcile eului liric punctele de suspensie si conjunctia "dar".
stefaniadorina: Nu mai stiu.sper ca ajunge
Răspuns de OmmyXoXo
4
părerea mea este că opera literara ,,lacul,, de Mihai Eminescu aparține genului liric întrucât întrunește caracteristicile acestui gen. autorul își prezintă gândurile și sentimentele în mod direct prin intermediul unei confesiuni,gândurile si sentimentele fiind filtrate prin propria sensibilitate.
în primul rând ,putem observa prezența eului poetic prin adresarea lui la ființă iubita. pentru Eminescu,iubita lui reprezintă ființă perfecta, referindu-se uneori la aceasta folosind doar cuvântul ,,ea,,. Titlul este format dintr-un substantiv comun articulat hotărât,fiind ales sugestiv datorită conținutului textului.Elementele de versificatie si figurile de stil sporesc lirismul textului (da exp din text) . Modul de expunere predominant este descrierea iar ritmul trohaic si măsura versurilor sunt alese pentru a mări muzicalitatea textului.
conform argumentelor de mai sus,putem afirma că opera literara ,,lacul,, de Mihai Eminescu, aparține genului liric.

OmmyXoXo: coronita??
Alte întrebări interesante