Limba română, întrebare adresată de Nikoleta1214, 9 ani în urmă

Argumentarea ca, "Câinele si Căţelul" de Grigore Alexandrescu apartine Fabulei

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de roxanaelena30
7
Fabula este o specie a genului epic, în care se critică defecte omeneşti prin intermediul obiectelor sau al fiinţelor necuvântătoare. Fabula are două părţi ( naraţiune şi morală) şi un mesaj cu caracter educativ.  
Textul “Câinele şi căţelul”, de G. Alexandrescu este o fabulă, pentru că are toate caracteristicile acestui tip de text.  
În primul rând, este un text epic. Are acţiune, personaje, narator. Acţiunea este simplă. 
Personajele sunt Samson si Samurache.Naratorul povesteşte la persoana a III-a. 
În al doilea rând, textul este fabulă, pentru că, prin intermediul unor animale, sunt criticate de fapt defecte umane. Samson este tipul omului care vorbeste despre egalitate, dreptate, fiind nemultumit de trufia si superioritatea altora, iar Samurache este tipul omului care are naivitatea de a crede in vorbele auzite, insa va constata ca sunt valabile doar in teorie, nu si in practica.  
În sfârşit, textul este fabulă, pentru că are un mesaj cu caracter educativ
Morala este simplă: dulăul dorea egalitate cu cei mai puternici decât el, iar în faţa celor slabi dorea să menţină diferenţa de poziţie socială. Dialogul este utilizat în convorbiera dintre personaje pentru a scoate în evidenţă trăsături ale caracterului acestora: ipocrizia şi naivitatea. 
În concluzie, textul « Câinele şi căţelul » este o fabulă. 
Alte întrebări interesante