Limba română, întrebare adresată de andra417654, 8 ani în urmă

argumentarea fabulei corbul și vulpea. Va rog frumos!! Rapid!! Dau Coroana!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de NicoleNikol
6
Fabula este o specie a genului epic ,in versuri sau in proză, în care sunt satirizate defecte omenești cu scopul de a le îndrepta.Personajele sunt obiecte,plante,animale,ce sunt personificate si este alcătuită din întâmplarea. propriu-zisă si morala.
Consider că, opera literară "Corbul și vulpea" de George Asachi este o fabula ,deoarece prezintă toate trăsăturile specifice acestei specii literare.
In primul rand,tema textului o constituie satirizarea unor defecte omenești precum viclenia si naivitatea.Din punct de vedere structural textul prezinta o scurta narațiune dialogata ,desfășurată literar la care iau parte personaje din lumea animala:o vulpe ce adopta o atitudine vicleana față de corb ,pe care încearcă să-l lingușească. Interlocutorul său se lăsa impresionat de vorbele vulpii crezând ca este un cântăreț mai bun:"De mândru îngânfat/Cornul pliscul a căscat. Morala reiese din întâmplare, evidențiind că naivitatea unor persoane poate duce uneori la întâmplări neplăcute.In plus,coordonatele spațio-temporale ne sunt clar precizate,iar întâmplările dobândesc caracter de generalitate.
In al doilea rând, prin intermediul alegoric,opera prezinta defecte omenești puse pe seama animalelor devenite simboluri ale portretelor omenești. Astfel,corbul reprezintă tipul omului naiv,trăsături ce reies indirect:"De mândrie îngânfat/Corbul pliscul a căscat",iar vulpea tipul omului viclean si siret "Bună ziua,venetice/Cat ești de mandru si frumos .Autorul își exprima atitudinea critica față de defectele înfățișate urmărind îndreptarea acestora.Cele doua personaje sunt personificate,conturate prin contrastul dintre esența si aparentă.
In concluzie,se poate afirma ca textul selectat aparține unei fabule in care autorul își exprimă in mod indirect viziunea artistica despre satirizarea unor defecte omenești, prin intermediul personajelor personificate si al narațiuni alegorice.
Alte întrebări interesante