Limba română, întrebare adresată de iuliafintinaru3, 8 ani în urmă

argumentarea poeziei "FLOAREA ALBASTRA" va rog este urgent. PS:OFER COROANA​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de rev2004
2

Răspuns:

Din punct de vedere al curentului literar, aceasta poezie se încadrează în romantism.

Romantismul acestei poezii eminesciene este evidențiat prin amestecul speciilor literare, ca efect al libertății creatoare, astfel, în "Floare albastră" sunt prezente trăsături ale meditației (idei filosofice despre viata și iubire), idilei(povestea de iubire proiectata într-un cadru natural), dar si elegiei(tristețea, regretul, melancolia lui).

De asemenea, se regăsesc în poezie teme și motive literare romantice precum: iubirea corelata cu natura, omul de geniu, floarea albastră, codrul, izvorul, luna, noaptea, misterul etc.

În maniera romantică, Eminescu utilizează antiteza pentru a reliefa contrastul dintre împlinirea prin iubire care reiese din atitudinea fetei și nepăsarea, aspirația spre înalt a bărbatului.

Explicație:

sper că te-am ajutat!

Răspuns de simiondavidcristian
1

Răspuns:

Genul liric cuprinde totalitatea operelor scrise in versuri, in care autorul își exprima in mod direct gândurile, sentimentele prin intermediul eului liric.

Opera “floarea albastra” de Mihai Eminescu aparține genului literar liric deoarece prezintă caracteristicile acestuia.

Un prim Argument îl reprezintă existența eului liric, demonstrat de mărcile lexico gramaticale:verbe si pron la pers 1(mi l spune; voi cerca;mi l ținea: eu, mi) respectiv a 2 a( te ai confundat; mi-i da(o sărutare)te ai dus, te,).

In al doilea rând, expresivitatea este asigurata de prezenta figurilor de stil:epitete(piramidele-nvechite, bolți de frunze, floare albastra) inversiuni(dulce netezindu-mi parul)repetiție(floare albastra, floare albastra). Pe baza acestora se construiesc imagini artistice:vizuale(“hai in codrul cu verdeața”, “când prin crengi S-o fi ivit/luna-n noaptea cea de vara).

Din punct de vedere al versificației, respecta normele bersificatiei clasice: formată din 13 catrene(strofe de 4 versuri) si măsura de ...(împarte tu)

In concluzie, se poate afirma ca poezia “floarea albastra” aparține genului liric, mihai Eminescu fiind un reprezentant de seama al literaturii romane.

Explicație:

te rog mult poti sa imi dai coronita?

Alte întrebări interesante