Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 8 ani în urmă

Argumentati apartenenta la genul liric a poeziei "Poetul si marea" de Stefan Aug. Doinas . Minim 15 randuri, ajutoor! Dau coroana!

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
262
          In opinia mea,opera literara .....  de ...  apartine genului liric,deoarece este o creatie artistica,in versuri in care autorul isi exprima sentimentele in mod direct,creand imagini artistice de o deosebita forta de sugestie,prin intermediul figurilor de stil. Originea termenului ,,liric,, provine de la instrumentul muzical ,,lira,, cu care erau acompaniate poeziile in Antichitate.
      Tema centrala a textului poetic este iubirea si natura proeictata intr-un decor imaginar al autorului, de acceea poezia este numita sugestiv ,, Poetul si marea,,. Discursul poetic poate fi in acelasi timp si o meditatie pe tema trecerii timpului.
         In primul rand,eul poetic apare in ipostaza indragostitului, care-si exprima in mod direct sentimentele de fericire,de optimism,si ici-colo de tristete.  Apar marci lexico-gramaticale ale subiectivitatii: verbe si pronume ,,vuind,, ,, lui,, ,, lor,, sugereaza motivul cuplului de ingragostiti ( poetul si marea )  precum si punctele de suspenise din versurile ,, .. Aceasta orga cu pedala-adanca ...?,, 
       Fiind o opera lirica,modul de expunere folosite de autor sunt monologul liric,deoarece poezia are un puternic caracter confesiv si descrierea -  de tip tablou de natura. Caracterul descriptiv al textului este conferit de utilizarea grupului nominal ( perechea substantiv - adjectiv ) ,, vin vuind,, ,, funinginea cerestilor,, verbele sunt putin la indicativ, prezent cu rol stilistic de prezent etern, avand caracter evocator si confesiv.
         Pe de alta parte, expresivitatea limbajului este conferita de o paleta variata de figuri de stil ( exemple eu ti-le comentez )  -  au rolul de a accentua comuniunea dintre frumusetea naturii si puritatea sentimentelor exprimate. +  EXEMPLE DE IMAGINI 
       O alta trasatura a genului liric,o constituie prezenta elementelor de versificatie, ritmul trohaic,rima........... si masura ............. care confera muzicalitate poeziei alaturi de punctele de suspensie care accentueaza caracterul meditativ al discurului poetic.
             In concluzie avand aceste trasaturi poezia ............... de ............ apartine genului liric,scopul textului fiind unul estetic,de a sensibiliza profund cititorul.

Utilizator anonim: multumesc mult!
Utilizator anonim: cu placere..
anajucalea: Poetul e indragostit de mare?
Alte întrebări interesante