Limba română, întrebare adresată de cioroianuirina, 8 ani în urmă

Argumentați că ,,Apus de soare '' de Barbu Ștefănescu Delavrancea
aparține genului dramatic. Am nevoie urgent. Vă mulțumesc.

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de anaantoniu02
88

In opinia mea , opera ,, Apus de soare " , de Barbu Stefanescu Delavrancea , apartine genului dramatic , in care autorul se exprima in mod indirect , prin intermediul personajelor , care sunt antrenate in derularea unor evenimente intr-un anumit timp si spatiu , creatia literara avand ca mod de expunere dominant dialogul si fiind destinata reprezentarii scenice .

In primul rand , in deschidere apare o lista cu numele personajelor si precizari privind ocupatia acestora :  Ștefan,domnul Moldovei, enunță acum unul dintre principiile politice esențiale ale domniei sale:pacea la hotare.Cunoaşterea celor care i-au fost aproape în apărarea țării, rememorarea locurilor, a luptelor, a jertfelor.Între domn și boieri există sentimentul de respect,iar salutul boierilor este urare de viață lungă în fruntea lor.

Textul este structurat in scena V , care  sunt precizate 4 acte . Inaintea fiecarei replici este indicat numele personajului cu litere majuscule ,, STEFAN '' si se remarca prezenta didascaliilor , ca modalitati de interventie directa a autorului : ,, STEFAN ( tragandu-se pe un jet ) " .

În al doilea rând, se observă interesul pentru construcția personajelor: Ştefan cel Mare, personajul central al scenei este un personaj atestat istoric, un personaj real. Modestia cu care vorbește prietenește cu boierii,curajul dovedit în a asigura liniștea hotarelor, imensa dragoste față de țară, o extraordinară disponibilitate sufletească .

In plus , se remarca prezenta personajelor , pe care autorul le numeste persoane si a unui conflict dramatic intre cele doua factiuni ale aceluiasi partid : pe de o parte , grupul Stefan si  doamna Maria . La inceput , doamna Maria spune ca ,, Stapanul meu , toamna a sosit , soarele apune trist si ,in urma lui , o balta de sange . Vremea o sa se strice ... Ploi subtiri care patrund ... frig ... viscol ... Ramai sfantul meu stapan '' iar Stefan spune ca ,, Te rogi ca un copil ... intaiasi data '' .

Evenimentele sunt plasate intr-un cadru spatio-temporal , marcat prin indici specifici : ,, in timpul domniei lui Stefan si ,, toamna "

In conclutie , trasaturile de mai sus prezentate justifica incadrarea textului ,, Apus de soare '' apartine genului dramatic .

Alte întrebări interesante