Limba română, întrebare adresată de tonisimionas, 9 ani în urmă

Argumentati ca "D-l Goe" de Ion Luca Caragiale este o schita. In minim o pagina de caiet studentesc. Sa nu fie luata de pe net,va roooog!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de angelalazar56
2

In opinia mea, opera "D-l Goe..." de I.L. Caragiale este o schita, specie a genului epic in proza, de dimensiuni reduse, in care putine personaje sunt antrenate in derularea unui episod unic si semnificativ din viata personajului principal, intr-un timp si spatiu limitate.
In primul rand, apar putine personaje: Goe, mamita, mam'mare, tanti Mita, conductorul, tanarul. Acestea sunt antrenate in derularea unui episod unic din viata personajului Goe: pentru a nu mai ramane repetent inca un an, mama, matusa si bunica hotarasc sa-l duca la Bucuresti de 10 Mai. Cei patru asteapta trenul si, intre timp, copilul se arata nerabdator, apoi le jigneste pentru ca aceste nu pronuntau corect cuvantul "marinar". Trenul soseste in gara si personajele isi gasesc locurile. Goe insista sa ramana pe coridor si, in ciuda sfaturilor binevoitoare ale unui tanar, scoate capul pe fereastra, pierzand palaria in care era prins biletul de calatorie. Ca urmare, la aparitia controlorului femeile sunt obligate sa plateasca un nou bilet si o amenda. Mama incearca sa-l certe pe baiat, acesta se loveste, reactioneaza exagerat, dar eea il alinta, tratandu-l cu ciocolata. Mai tarziu, Goe ramane incuiat in toaleta, pana cand este salvat de conductor. In ciuda incercarilor buynicii de a-l supraveghea, Goe trage semnalul de alarma, dar scapa de pedeapsa, pentru ca doamnele ii acopera greseala. In final, trenul ajunge, chiar daca cu intarziere, la destinatie.
In al doilea rand, spatiul in care se desfasoara evenimentele este restrans pe peronul garii si la vagonul de tren, iar intervalul de timp limitat la cateva ore.
In concluzie, trasaturile prezentate mai sus justifica incadrarea textului in specia schitei.

Alte întrebări interesante