Limba română, întrebare adresată de camdecam, 9 ani în urmă

Argumentati ca fragmentul de mai jos este o opera lirica. ( cel mult 8 randuri ).

,, In vazduh e-atat albastru!
In senin e-atata soare!
Innegresc departe stoluri
De cucoare..."


camdecam: va rog , va dau coroana si 98 de pnct
camdecam: :)
rebecaa123: aceasta opera este lirica deoarece este prezentata in rime si versuri

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de crinairin
2
 In primul rand,poezia este tipica genului liric si apartine acestuia prin faptul ca poetul isi exprima gandurile,ideile si sentimentele cu ajutorul figurilor de stil(la nivel stilistic) si imaginilor artistice(la nivel imagistic).
 In opinia mea,versurile se incadreaza intr-o opera lirica deorece exprima sentimentul de admiratie,profund al poetului pentru natura.Versurile sunt incarcate de figuri de stil care dau nuanta si frumusetea ireala a naturii(,,In vazduh e-atat albastru'').
In al doilea rand,fragmentul este un pastel-specie literara a genului liric.Este un pastel,deoacere reda un tablou viu,ce infatiseaza natura.Trairile poetului sunt intensificate de exclamatiile si pauza afectiva din ultimul vers,,,De cucoare''.
In concluzie,pe baza celor enuntate mai sus,fragmentul apartine genului liric.

Răspuns de Utilizator anonim
1
, In vazduh e-atat albastru!
In senin e-atata soare!
Innegresc departe stoluri
De cucoare..."

Acest fragmentat aparţine genului  liric deoarece autorul îşi transmite gândurile şi sentimentele în mod direct prin intermediul imaginilor vizuale, cromatice şi a figurilor de stil.
La nivelul prozodiei rima este încrucişată, iar măsura versurilor este de 8 silabe, uitimul vers a catrenului având un număr de 4 silabe, ceea ce conferă strofei o frumuseţe aparte ca o clară concluzie de netăgăduit.
Alte întrebări interesante