Limba română, întrebare adresată de BuriculPamantului, 8 ani în urmă

argumentati ca izvorul noptii este opera lirica.RAPID VA ROG!!!!​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MariaGheorghiu1234
0

Mesajul unui text liric consta in viziunea subiectva a autorului asupra temei alese transmisa in mod direct prin vocea eului liric si mijloacele expresivitatii artistice.

Tema textului “Izvorul noptii” de Lucian Blaga este afectiunea autorului fata de iubita sa careia ii asociaza trasaturile cu unele elemente ale cadrului natural.

Titlul poeziei”Izvorul noptii” este o structura alcatuita din 2 substantive aflate in acord de subordonare prin care se fixeaza un cadru spatio-temporal. Din punct de vedere stilistic, titlul este o metafora ale carei semnificatii se clarifica doar prin relatie cu textul poetic. “Negrul ochilor iubitei” este, in viziunea poetului sursa generatoare a intunericului noptii.

Eul liric se regaseste in text prin intermediul verbelor si pronumelor la persoana 1”stau, mea”, precum si prin substantivele in vocativ”frumoaso”. Sentimentele transmise prin mijlocul acestuia sunt de afectiune si visare. Ipostaza acestuia este de indragostit.

Cateva figuri de stil din acest text sunt epitetul “ochi adanci”, “izvorul noptii”, “mare de intuneric”. Epitetul “ochi adanci” arata expresivitatea si profunzimea cu care aceasta il priveste pe autor.Imaginile artistice precum “tainic curge”, “ti-s ochii asa de negri” descriu peisajul pe care autorul si-l imagineaza atunci cand se uita in ochii iubitei sale. Inversiunile ca si “asa-s de negri ochii tai” accentueaza unicitatea privirii sale care duce la asemanarea cu o “mare de intuneric”

Modurile de expunere specifice in acest text sunt reprezentate de monogolul liric si descrierea, monologul fiind adresativ-confesiv, marturisindu-si sentimentele in mod direct.

Asadar, putem afirma ca opera “Izvorul noptii” de Lucian Blaga apartine genului liric, fiind prezent eul liric, modurile de expunere specifice acestul gen, precum si a figurilor de stil.

Alte întrebări interesante