Limba română, întrebare adresată de ionsan06, 9 ani în urmă

argumentati ca opera bubico scrisa de I.L. Caragiale este o schita.VA ROG REPEDE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! OFER COROANA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Bubbels99
7
             Schita este o specie a genului epic in proza de mici dimensiuni in care se prezinta un episod din viata unor personaje.Timpul si spatiul sunt reduse,intentia autorului fiind una moralizatoare.
            "Bubico"este una dintre schitele marelui dramaturg roman I.L.Caragiale,scrisa la persoana I,care prezinta un moment din viata autorului pe cand acesta se indrepta spre Ploiesti cu trenul.
             Astfel actiunea este secventiala,se petrece intr-un timp foarte scurt.Personajul-narator se urca in tren intr-un compartiment alaturi de o doamna si de catelul acesteia pe nume,Bubico,care latra foarte insistent.Stapana lui,Bubico incerca sa isi potoleasca asa zisul copil si reuseste,dar doar pana cand apare controlorul si incepe iar sa latre.Dupa plecarea controlurului,doamna isi scoate o tigara,la fel si personajul-narator,care incearca sa se imprieteneasca cu Bubico dandu-i bomboane si ascultand la povestea spusa de stapana catelului despre catelul Bismark.Intr-un final enervat la culme de catel,personaju-narator il ia si il arunca pe fereastra compartimentului,iar domana trage semnalul de alarma si lesina.Ajunsi la destinatie,cucoana trebuie sa semneze un proces verbal pentru tragerea alarmei,iar faptasul ii marturiseste ca i-a aruncat copilul intentionat.
           Se remarca modurile de expunere folosite:naratiunea cand personajul-narator ne introduce in atmosfera plecarii la Ploiesti,dialogul intre acesta si domna din compartiment si monologul interior atunci cand personajul-narator se gandeste la felul de a scapa de Bubico.
           In concluzie,avand persoanje putine si redand o secventa din viata acestora,opera literara "Bubico" este o schita prin care Caragiale evidentiaza comicul.
Alte întrebări interesante