Limba română, întrebare adresată de ionescuadela, 9 ani în urmă

Argumentati ca opera literara ''Popa Tanda'' de Ioan Slavici este o opera epica. .... NU VREAU SA FIE LUATA DE PE INTERNET.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de livgeo
8
Genul epic este caracteristic operelor in care autorul transmite in mod indirect un mesaj printr-o actiune la care participa personaje si care se desfasoara intr-un cronotop specific.
Opera Popa Tanda de Ioan Slavici apartine genului epic deoarece ilustreaza toate particularitatile formale si de continut specifice. 
In primul rand autorul transmite un mesaj legat de viata unui preot care este mutat din satul natal din cauza neintelegerilor cu satenii. In acest sens el va crea o actiune simpla cu o desfasurare lineara. Initial parintele Trandafir slujeste la biserica din satul natal, Butucani, dar firea sa directa le creeaza neplaceri locuitorilor si, la insitentele acestora, parintele este mutat in Saraceni, numele satului reprezentand starea oamenilor de acolo. Pentru a-i ajuta, parintele Trandafir adopta trei tactici: sfaturile, ocara si batjocura, dar niciuna dintre ele nu au niciun efect, aducandu-i doar porecla "Popa Tanda". Intr-un sfarsit, inspirat de Dumnezeu, Popa Tanda isi da seama ca el trebuie sa constituie un exemplu pentru saraceni, astfel isi repara propria casa, isi ingrijeste gradina, primind la inceput priviri suspicioase din partea satenilor, urmand ca acestia sa-i urmeze exemplul, in cativa ani satul devenind prosper.
Prin participarea la evenimente se remarca mai ales un personaj: Parintele Trandafir sau Popa Tanda, dupa porecla primita de la saraceni, ce avea rolul de a sanctiona obiceiul parintelui de a incerca sa ii corecteze pe sateni, el neavand niciun rezultat multumitor. De asemenea se remarca perseverenta nefireasca a parintelui, acesta incercand orice varianta pentru a-i ajuta pe acei oameni, pe care, la urma urmei, nici nu-i cunostea.
In concluzie, deoarece urmareste o actiune la care participa personaje si care se desfasoara intr-un cronotop specific, "Popa Tanda" de Ioan Slavici este o opera  epica( apartine genului epic)

ionescuadela: Sigur nu este luata de pe internet?
livgeo: Nup, am facut-o acum :))0
ionescuadela: Sigur, sigur?
livgeo: Da
ionescuadela: Bine... merg pe incredere!!
ionescuadela: Multumesc pentru ajutor!!
livgeo: Cu placere 
Alte întrebări interesante