Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Argumentati că poezia ,,Iarna,, de Vasile Alecsandri este un Pastel 10
-15 rînduri..

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ralucaardeleanu
415
  Poezia "Iarna" de Vasile Alecsandri este un pastel, deoarece eul liric isi exprima sentimentele de infiorare, dar si de admiratie fata de un tablou din natura, al iernii.
  In primul rand, descrierea este modalitatea de expunere utilizata, fiind surprinsa o imagine panoramica("tara","satele"), ca in final sa fie prezentata una din planul apropiat, focalizata ("sanie","zurgalai").
  In al doilea rand, eul liric contemplator isi exteriorizeza sentimentele de nostalgie si chiar de tristete cauzate de venirea iernii, dar si de admiratie si incantare fata de frumusetea si maretia acestui anotimp, folosind figuri de stil sugestive. De exemplu, epitetul personificator in inversiune "cumplita (iarna)" , evidentiaza felul in care eul pricepe acest anotimp, iar comparatia "soarele...se prevede printre nori/ Ca un vis de tinerete printre anii trecatori", indica un dor de a reveni in trecut.
  Specific pastelului, cromatica in acest text este dominata de alb, care confera tabloului o nota de luminozitate: "fluturi albi","umeri dalbi","zale argintie","ca fantasme albe plopii","clabuci albii de fum".
  La nivelul morfologic, se remarca predominanta substantivelor si a adjectivelor: "nori de zapada","turturi lucitori","ocean de ninsoare","soare rotund si palid", iar verbele la indicativ prezent (cerne, zbor, ninge, trece, rasuna) confera dinamism peisajului hibernal.
  Ca in orice pastel, si in textul "Iarna" versurile sunt lungi de 15-16 silabe cuprinzand suficiente detalii despre elementele spatiului deschis.
  Prin urmare, prezentand detaliile unui peisaj prin filtrul imaginatiei scriitorului, utilizand descrierea in versuri, pot afirma ca textul "Iarna" de Vasile Alecsandri este un pastel.
Alte întrebări interesante