Limba română, întrebare adresată de nicoleta204, 9 ani în urmă

argumentați ca textul doua loturi de ion luca caragiale aparține nuvelei


Ciokapick: buna intrebare

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Mihaela505
10
Specie epica, de întindere medie, nuvela prezintă o acțiune desfășurată pe un singur fir narativ, cu un plan epic unic, în care se evidențiază un personaj foarte amplu si atent caracterizat.
Formulată succint, tema textului Doua loturi de I.L.Caragiale este norocul schimbator. Aceasta se relaționează cu tema banului a mirajului pe care l creează ipoteza unui câștig miraculos.
Acțiunea nuvelei Doua loturi se ordonează pe un singur fir narativ, care prezintă o întâmplare tragicomica din viața unui funcționar mărunt din Bucuresti, pe la sf secolului al XIX lea.
Opera debutează cu intriga, modalitatea prin care autorul sporește suspansul. Domnul Lefter si consoarta sa caută cu disperare doua bilete de loterie. Expozitiunea clarifica împrejurările în care au fost cumpărate cele două bilete. Desfășurarea acțiunii cuprinde episoadele căutării biletelor. După multă alergatura, epuizat si distrus sufleteste, Lefter se duce la minister si, spre fericirea lui, găsește biletele într un vraf de acte. Astfel își dă demisia. Punctul culminant îl surprinde pe Lefter la banca, de unde ar fi trebuit să ridice castigul măreț. Însă lucrurile nu sunt așa cum par căci biletele sunt "viceversa". Deznodământul constituie criza de nervi a protagonistului din incinta băncii, astfel că este nevoie de forțele de ordine pt a fi dat afară.
Nuvela se termină în două moduri având un final închis, ce propune cititorilor destinul personajelor: doamna Popescu, devenită maica Elefteria la mănăstirea Țigănești, umbla toată ziua adunând cioburi de străchini, iar Lefter, colinda bulevardele Bucureștiului, șoptind la nesfârșit "viceversa". În celălalt final, deschis, autorul mărturisește că nu știe ce s a întâmplat cu personajele sale, dandu ne libertatea de a alege chiar noi un destin al lor.
Acțiunea se derulează pe durata a câtorva zile, în spații publice precum loteria, beraria sau ministerul dar și în spații personale, casa domnului Lefter, iar comportamentul personajului este același, dând dovadă de o atitudine necontrolată, violenta.
Participa un nr relativ mare de personaje: protagonistul Lefter, personaje secundare: sotia Popescu, căpitanul Pandele, comisarul Turtureanu, personaj colectiv chivutele iar cele episodice, seful sau si bancherul.
Vocea naratorului relatează la pers a 3 a, însă este ironic, critic în caracterizarea protagonistului.
Modurile de expunere sunt: narațiunea, dialogul ce dezvăluie limbajul personajelor, descrierea minima cât și monologul lui Popescu ce marchează gândurile acestuia.
In concluzie, datorită dimensiunii relativ mare a textului, cu o acțiune inedita ce se bazează pe momentele subiectului si existenta personajelor, opera Două loturi de I.L.Caragiale este o nuvela.

Mihaela505: Sper ca ti am fost de ajutor! :)
Alte întrebări interesante