Limba română, întrebare adresată de THEBEST55555, 8 ani în urmă

ARGUMENTAȚI CA TEXTUL POVESTEA CODRULUI ESTE O OPERA LIRICA

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de arianaherta
2
Opera lirica este scrierea in care autorul isi transmite in mod direct, prin intermediul eului liric, ideile , gandurile si sentimentele utilizand un limbaj plastic.
Opera literara analizata “Povestea codrului” de Mihai Eminescu, este un text liric, idee sustinuta de trasaturi specifice.
In primul rand, se remarca prezenta eului liric prin marci lexico-gramaticale specifice: pronumele personal la persoana I, plural “noi” si punctele de suspensie.Fiinta poetica isi exprima in mod direct gandurile, ideile si sentimentele, fiind fericit datorita frumusetii codrului.
In al doilea rand, limbajul este sugestiv, fiind redat prin figuri de stil si imagini artistice.Epitetul “imparat slavit”si imaginile vizual-dinamice arata maretia codrului.Urmatoarea strofa arata prin enumeratia “Luna, Soare si Luceferi”, cele mai importante podoabe ale codrului.
In al treilea rand, modul de expunere predominant este descrierea de tip tablou, observandu-se preponderenta grupurilor nominale (formate din substantiv si adjectiv: “Imparat slavit” “iepurii cei repezi” etc).
Nu in ultimul rand, textul are o structura prozodica tipica si este organizat in 13 catrene cu rima alternanta, ritm iantic si masura de 8 silabe.
In concluzie, opera litarara “Povestea codrului” de Mihai Eminescu este o opera lirica.
Alte întrebări interesante