Limba română, întrebare adresată de nagi4, 8 ani în urmă

argumentați ca Toma Alimos este ca specie literara baladă populară va rog urgent

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de andreutzakriss
7
   Balada este specie a epicii populare, in versuri, in care se prezinta o intamplare din trecutul indepartat, la care participa un numar mic de personaje, prezentate de obicei in antiteza si in care realul se imbina cu fabulosul.
   Consider ca opera "Toma Alimos" este o balada populara.
   In primul rand, se prezinta o singura intamplare din trecutul indepartat. si astfel aflam ca Toma, un haiduc, sta pe iarba impreuna cu murgul sau si ar inchina, dar n-are cui. aici apare motivul singuratatii. Motivul comuniunii omului cu natura este evidentiat prin inchinarea copacilor la care acestia raspund. Motivul conflictului feudal apare in discutia dintre boierul Manea si haiduc, boierul cerandu-i vama pentru faptele comise, dupa care il injunghie. Motivul animalului nazdravan apare in conversatia dintre cal si Toma, ambii avand puteri supranaturale. Iar motivul testamentului se evidentiaza in deznodamant, fiind dezvaluite ultimele dorinte ale lui Toma puse murgului.
     In al doilea rand, apare un numar mic de personaje, acestea fiind Toma Alimos, boierul Manea si murgul. Aceste personaje sunt puse in entiteza. In timp ce Toma e curajos, Manea era fricos, Toma era inalt si bine facut, iar Manea era scund si gras, intrucat Toma intruchipeaza calitatile, iar boierul defectele.
    Totodata, limbajul este incarcat de forme populare si arhaisme "junghiat", "savai", "d-alelei", "mare". Apar si cele patru caractere specifice operei populare: anonim, colectiv, oral si sencretic. (daca doresti, le poti dezvolta aceste caractere spunand la fiecare ce inseamna, de exemplu la anonim ca nu are autor cunoscut, etc)
    In concluzie, opera are toate trasaturile definitorii pentru a fi o balada populara.

nagi4: ms
andreutzakriss: cu placere :))
Alte întrebări interesante