Limba română, întrebare adresată de vFaiv, 8 ani în urmă

Argumentați de ce poezia "Toamna la Miorcani" de Ion Pilat aparține genului liric!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
116

Opera lirică este creația în care autorul își exprima în mod direct ideile, sentimentele, gândurile, prin intermediul subiectivității și a procedeelor artistice, cu scopul de a-și impune propria perspectiva asupra universului. Poezia „Toamna în Miorcani” de Ion Pillat este un text liric, fiind încărcat de subiectivitate, imagini artistice și figuri de stil, care întăresc/conturează tema naturii.

   În primul rând, subiectivitatea poeziei este marcată de mărcile lexico-gramaticale (mărcile subiectivității) la persoana I, singular, verbale ( „simt”, „m-a legat”, „să fiu”), pronominale („mi-”, „mă”, „m-”, „mine”) și adjectivele posesive („tinereții mele”, „umbra mea”), de asemenea și la persoana a II-a, singular („te-”, „legi”, „pregătești”, „-ți”, „fă”). Datorită acestor mărci ale subiectivității, viziunea despre lume a eului liric este bine conturată, poezia fiind o adresare directă către anotimpul de toamnă. Eul liric descrie toamna prin antiteza „Toamnă-amară, toamnă dulce și prin metafora „care legi prin moarte cerurile de pămînt” și îi adresează o rugă arzătoare prin invocația „Toamnă dulce ca iubirea, ca iubirea de amară,/ Fie-ți milă de făptura mea de om”, astfel textul liric căpătând un aspect confesiv.

   În al doilea rând, prezența procedeelor artistice demonstrează apartenența la genul liric, acestea fiind utilizate cu scopul de a fi conturată tema poeziei și cadrul natural. Figurile de stil sunt numeroase și oferă textului plasticitate datorită personificărilorcercuri liniștite”, „aripile călătoare”, „Toamnă (…) Fie-ți milă”, „cer îngîndurat”, „dulceață înțeleaptă”; metaforelor: „O lumină învelită în marame de mătasă”, „Unghiul dorului de ducă”, „legi prin moarte cerurile de pămînt”, „Pașii tinereții mele”; inversiunilor: „nostalgic-nalță”, „către staul duc o turmă”, „mai puțin amară sarea”; enumerațiilor: „- Pe sub nuci, lîngă femeie, lîngă fată, lîngă fiu”, „Peste dealuri, peste ape”; comparațiilor: „oi albe ca și norii”, „Frunza galbenă și coaptă ca un rod cules de vînt”, „Toamnă dulce ca iubirea, ca iubirea de amară”; epitetelor: „grîul nou”, „Frunza galbenă și coaptă”, „grădina aurită de lumină și de frunză”; invocației: „Toamnă dulce ca iubirea, ca iubirea de amară,/ Fie-ți milă de făptura mea de om”; alegoriei: „Poate-un om atunci să vină să-mi culeagă cîte-un vers”; antitezei: „Toamnă-amară, toamnă dulce”; și întrebării retorice: „Cine m-a legat de mine, de moșie și de sat ?”. Imaginile artistice ilustrează tabloul natural, precum cele vizuale: „Peste dealuri, peste ape, pretutindenea se lasă/ O lumină învelită în marame de mătasă.”, „oi albe ca și norii”, auditive „mă urmează în ecou” și tactile „O să-i pară - cine știe - mai puțin amară sarea”.

   Totodată, elementele de versificație se găsesc în textele lirice, poezia „Toamna în Miorcani” are rimă împerecheată, măsură de 15-16, ritm trohaic și este împărțită în 3 strofe cu număr inegal de versuri.

    Așadar/În concluzie, poezia „Toamna în Miorcani” de Ion Pillat aparține genului liric, datorită prezenței subiectivității, a procedeelor artistice și a elementelor de versificație.


* Alegi tu pe care figuri de stil/imagini artistice vrei să le scrii și pe care nu. Acesta este doar un model. Succes! 


darianicola2003: eul liric e obiectiv
Alte întrebări interesante