Limba română, întrebare adresată de piticu3, 9 ani în urmă

argumentati in 15-20 randuri ca opera 2 loturi este o nuvela

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de beatriceandre57
15
Nuvela este o specie a genului epic,de o dimensiune mai redusa decat cea a romanului si mai ampla decat schita, cu un singur fir narativ, numar redus de personaje, iar actiunea se invarte in jurul personajului principal denumit si protagonistul operei.
Tema operei este contidia functionarului care isi provoaca singur destinul , dar in final rateaza.
Titlul reprezinta speranta functionarului ca ar putea catiga la un joc ignorat de multi dar foarte greu, realizat prin doua bilete care ar fi putut fi castigatoare.
Momentele subiectului sunt:
Expozitiunea unde afla ca Lefter isi cumparase doua bilete la loto din bani imprumutati de la capitanul Pandele. Lefter este anuntat ca biletele sunt castigatoare. Acesta bucuros le cauta dar nu le mai gaseste. Din desfasurarea actiunii aflam ca Lefter cauta biletele , rascolind toata casa, iar apoi isi aduce aminte ca le-a pus intr-o jaheta cenusie. Afla apoi ca sotia sa a vandut jacheta unor tiganci. Plin de nervi Lefter sparge toate farfuriile si placa in cautarea tigancilor. Reuseste sa recuperze jacheta, dar datorita absentei de la munca este nevoit sa treaca pe la minister unde lucra. Actiunea atinge punctul culminat atunci cand Lefter gaseste cele 2 bilete intr-un dosar. Acesta bucuros isi da demisia si fuge spre loterie. Afla acolo ca biletele nu mai sunt valide, ar fi fost castigatoare daca le-ar fi pus la loterii diferite. In deznodamant autorul lasa cititorului un suspans spunandu-i ca nu stie ce s-a intamplat cu personajul agresiv.
Personajele se impart in doua categorii:
Personaje principale: Lefter Popescu
Personaje secundare: Nevasta lui Lefter Popescu, Capitanul Pandele si chivutele
Personaje episodice: comisarul turtureanu
In concluzie opera Doua loturi de Ion Luca Caragiale este o nuvela deoarece respecta toate criteriile de mai sus.
Sper ca te-am ajutat! :)
Alte întrebări interesante