Limba română, întrebare adresată de ArianaGrande19, 8 ani în urmă

Argumentati in 15-30 de randuri ca poezia "Balul pomilor" de Dimitrie Anghel apartine genului liric.


Repede va rog...maine am inspectie...

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de andynico3
122

 Poezia ,,Balul pomilor" de Dimitrie Anghel apartine genului liric, deoarece sentimentele de admiratie sunt exprimate in mod direct, cu ajutorul eului liric.

 In primul rand, tabloul pe care autorul ni-l descrie este format dintr-o multitudine de figuri de stil, epitetul fiind cel predominant ,,haine albe", ,,gratii albe", ,,roze gesturi", etc, capatand o cromatica de un alb.

 Tema poeziei este evident natura, deoarece faima este supusa asupra florilor si pomilor, capatand insusiri umane ,,...caișii, zarzării și prunii/

Înveșmîntați în haine albe.....". De asemenea, compara gradina sa cu un parc legendar gratie naturii inca o data, modul predominant de expunere fiind descrierea.

 In al doilea rand, marcile lexico-gramaticale isi fac prezenta prin verbe la persoana intai ,,sunt". Emotia autorului si dragostea fata de pomii din gradina sa pare infinita, pana cand, trecerea ireversibila a timpului este insa remarcata in ultima strofa, poetul remarcand pomii printr-un ultim epitet, ce incheie poezia ,,banalii pomi", in semn de tristete.

Astfel, privind argumentele enuntate mai sus, poezia ,,Balul pomilor" de Dimitrie Anghel apartine genului liric.


ArianaGrande19: Multumesc mult!!
Alte întrebări interesante