Limba română, întrebare adresată de claudiualecsie, 9 ani în urmă

Argumentati in 25-30 de randuri ca ,,Baltagul" este un roman!!! Dau coronita

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de vera
330
Romanul este o specia a genului epic in proza de mari dimensiuni, cu numeroase personaje aflate in evolutie si actiunea se desfasoara pe mai multe planuri, oferind o imagine ampla asupra vietii.
Romanul "Baltagul" de Mihail Sadoveanu este un roman, deoarece prezinta toate caracteristicile de forma si de continut specific acestuia.
 In primul rand, autorul isi exprima indirect gandurile, ideile si sentimentele. Tema o reprezinta calatoria pentru aflarea adevarului. Titlul este simbolic; baltagul are o dubla semnificatie, este unealta cu care Nechifor Lipan a fost omorat, dar si instrumentul cu care se infaptuieste actul justitiar. Expozitiunea fixeaza locul inceperii actiunii si introduce personajul principal, Vitoria care-si asteapta ingrijoarata sotul. Intriga este generata de decizea Vitorie de a pleca in cautarea acestuia. Desfasurarea actiunii curpinde reconstituirea traseului parcurs de Nechifor. Vitoria ajutata dr un caine gaseste ramasitele sotului sau, acesta fiind punctul culminant. Vitoria reuseste sa-i demaste pe ucigasi, acestia primindu-si pedeapsa.
In al doilea rand, actiunea se desfasoara din toamna pana in primavara. Locul actiunii este vast: Cruci, Calugareni etc. Modul de expunere predominant in text este naratiunea care are rolul de a relata faptele. Prezentarea satului, Magula Tarcaului si locurilor strabatute de Vitoria si Gheorghita sunt realizate prin intermediul descrierii. Naratorul este omniscient, relateaza la persoana a 3 a. Numarul de personaje constituie un alt argument pentru apartenenta la specia roman.
 Coroborand argumentele mentionate , putem afirma ca textul citat este un roman.

Asa am scris eu si am luat 10! SPER CA TE-AM AJUTAT!

vera: MULTUMESC DE CORONITA!
claudiualecsie: cu placere
Răspuns de Deyus
90
In opinia mea, textul Baltagul de Mihail Sadoveanul apartine romanului deoarece este o specie a genului epic in proza, de mari dimensiuni,in care numeroase personaje sunt antrenate in derularea unor evenimente , cu o intriga complicata in care pot aparea mai multe conflicte,desfasurate pe mai multe planuri intr-un timp si spatiu amplu.
In primul rand numeroase personaje:Nechifor,Minodora, Vitoria ,Gheorghita etc in derulare unor evenimente intr-un timp amplu :din toamna pana in primavara si intr-un spatiu vast:Magura Tarcaului ,Borca , Calugareni,Farcasa etc
In plus este vorba despre o desfasurare epica in care munteanca pleaca la drum alaturi de fiul sau ,in cautarea sotului.Respectand cu sfintenie datinile si oranduielile ghidundu-se dupa elementele naturii.Reuseste sa.i gaseasca osemintele sotului intr.o prapastie dar si ucigasii acestuia.Abia dupa accea linistata fiind pleaca acasa si o i-a de la capat.
In al doilea rand naratorul obiectiv prin naratiunea la pers a III-a surprinde mai multe conflicte intre protagonist si cei 2 ciobani care l-au omorat pe Nechifor furandu-i turma de oi.Acesta se incheie in momentul cand Vitoria prezinta pas cu pas etapele crimei determinandu-i pe cei 2 ucigasi sa.si recunoasca fapta .
In concluzie textul citat apartine romanului fapt dovedit mai sus
Alte întrebări interesante