Limba română, întrebare adresată de violetta111, 9 ani în urmă

Argumentati intr-o compunere ca textul d-l Goe este opera epica !!
Ajutor!!!!


vlad2000: te ajut eu, dar peste cateva ore, daca iti mai trebuie.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de vlad2000
31
          Genul epic cuprinde totalitatea creatiilor literare, in care comunicarea trairilor, sentimentelor si ideilor autorului se face indirect, prin personaje si actiune, prezentate de un narator.
           Schita „D-l Goe” de I.L. Caragiale, a fost publicata in volumul „Momente si schite”, schita fiind o specie a genului epic.
           Un argument care permite incadrarea textului la genul epic , este faptul ca personajele si actiunea sunt prezentate de un narator (verbe la pers.  A III-a :”au promis”, „dumnealor asteapta”, etc.).

           Personajul principal este tanarul  Goe, mam`mare, mamiţica si tanti Miţa –personaje secundare , „uratul” si conductorul , personaje episodice.                       Actiunea se prezinta intr-o succesiune de momente ale subiectului. „D-l Goe” incepe cu intriga , reprezentata de motivul plecarii lui Goe si a familiei sale la Bucuresti, anume pentru a nu mai ramane repetent inca un an. In expozitiune Se prezinta locul initial, peronul garii din urbea X , timpul –data de 10 mai si personajele : Goe, mam`mare, mamiţica si tanti Miţa. Pe peron, cei patru se cearta in privinta pronuntarii corecte a cuvantului „marinar”. Desfasurarea actiunii incepe odata cu momentul urcarii in tren. Goe scoate capul pe fereastra si isi pierde palaria cu tot cu bilet. Damele sunt obligate sa plateasca conductorului un nou bilet si o amenda. Goe este rasfatat si primeste o bereta noua de la mam`mare si ciocolata de la mamiţica. Peste putin timp, obraznicul Goe se blocheaza in compartimentul de o singura persoana, neputand fi eliberat decat de conductor. Punctul culminant este reprezentat de momentul cand Goe trage semnalul de alarma, oprind trenul, apoi, urmand exemplul lui mam`mare, se preface ca doarme, pentru a nu fi considerat vinovat. In deznodamant , trenul ajunge la Bucuresti, cu o scurta intarziere, iar Goe si damele se urca-ntr-o birja, plecand spre bulevard.            
         Un alt argument il constituie modul de expunere folosit. Predominanta este naratiunea, care se impleteste cu dialogul.
           
         Tot un argument este si faptul ca actiunea este plasata intr-un context spatio-temporal cu ajutorul indicilor spatiali („pe peronul din urbea X”, „in cupeu”, „in coridorul vagonului”, etc) si a indicilor temporali („de 10 mai”, „de dimineata”, „opt fara zece a.m.”, etc).
           
         In concluzie, textul „D-l Goe” de I.L. Caragiale, apartine genului epic.
 

Alte întrebări interesante