Limba română, întrebare adresată de laurentiucismaru830, 8 ani în urmă

argumentati intr-o compunere faptul ca fragmentul din "Toate panzele sus!" de Radu Tudoran este text narativ.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de olgazama
3

Răspuns:

Opera ,,Toate pânzele sus!ˮ de Radu Tudoran aparține genului epic, deoarece autorul se exprimă în mod indirect, prin prezentarea acțiunii, a evenimentelor și intervenția aproape absentă a protagonistului Anton Lupan și a celorlalte personaje. Ca modalitate de expunere predomină narațiunea.

Narațiunea se face obiectiv, naratorul relatează evenimentele fără a se implica personal. Acțiunea are loc pe mare, dar și în portul din Galați pe unde corabia ,,Speranța este purtată de vânt. De asemenea, predomină și descrierea când îl descrie pe inginerul Anton Lupan ca fiind un om ,,de statură potrivită, dac nu chiar înaltă, cu ochi negri, scânteietori și neliniștiți. Dialogul este aproape absent, doar pentru a da dinamism acțiunii, se presară câte o linie de dialog ,,-Umblați cu grijă să nu vă vătămați.

Personajele sunt prezentate în raport cu evenimentele catastrofice aduse de furtună, descrisă ca ,,o răscoală anarhică a firi, căci nesocotea toate legile vântului. Locul și timpul este influențat de voiajul cu Speranța, prin Sulina, coasta Africii, Suez, Gibraltar etc. Punctul culminant este dat de scena înfiorătoare a furtunii: ,,Lanțul ancorei se smuci, cu scrâșnet de fier rupt, și, de la șaptezeci de metri depărtare, transmise râcâitul adânc, ca e pământ înțelenit brăzdat...ˮ.

În concluzie, trăsăturile mai sus prezentate justifică încadrarea textului suport în genul epic.

Explicație:

Elemente specie epică:

1. autorul se exprimă în mod indirect, prin prezentarea acțiunii, a evenimentelor

2. modalitate de expunere predomină narațiunea, descrierea

3. personajele sunt prezentate în raport cu evenimentele

Explicație:

sper că te-am ajutat ☹️


laurentiucismaru830: merci mult
Alte întrebări interesante