Limba română, întrebare adresată de razvan03s, 9 ani în urmă

Argumentati-mi va rog ca urmatorul text este o descriere literara
Mergeam singur şi tăcut.

Respiraţia aburoasă şi nemărginită a nopţii aruncase un linţoliu subţire şi străveziu de neguri albe peste pârăul care, tremurând parcă de frig pe pietrele-i reci, luneca cu murmur grăbit şi, ca o îngustă năframă întinsă pe lungul nesfârşit al văii largi, îşi pierdea cursul în taina depărtată a răsăritului...

Noianul de lumină trandafirie al zorilor cuprinsese tot cerul din calea soarelui ce se vestea, iar peste adâncurile albastre ale văzduhului, ca nişte iuţi şi trecătoare gânduri amare ce ar fi umbrit în răstimpuri ochiul nemărginit şi limpede al lui Dumnezeu, fulgi singuratici de nouri albi, tiviţi cu lumină pe margini, lunecau molatic şi tăcut pe depărtate şi nesimţite adieri de vânturi... Firea toată părea cuprinsă de o solemnă încremenire şi florile răzleţe care însufleţeau întinderea cu multe feţe a prundişului mort, sfioase şi nemişcate, îşi înclinau spre pământ fruntea lor strălucită, sub greutatea scânteietoare a bobiţelor de rouă.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de PutereDinu
1
Opera literara "Mergeam singur si tacut", are apartenenta la genul literar din mai multe motive. Unul dintre acestia ar fi ca caracterul acesteia este subiectiv pronuntat. Exprimarea este de la persoana intai, adica intr-o comunicare despre sine, iar caracterul este monolog. Desigur, este prezenta eului liric, care exprima sentimente, stari individuale, dar si general umane. Are rol de a crea un efect emotional puternic, iar versificatia este elementul definitoriu. Este des folosirea cuvintelor cu sens conotativ si este o incarcatura simbolica, iar abundenta  imaginilor artistice si a figurilor de stil, iarasi nu poate lipsi.
Alte întrebări interesante