Istorie, întrebare adresată de magherandra, 8 ani în urmă

Argumentati printr-un fapt istoric relevant afirmatia conform careia in perioada 1948-1989 in Romania au existat practice politice totalitare.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de magercuoctavianos
2

Răspuns:

Explicație:

Spre sfârsitul celui de al doilea război mondial,soarta României,ca si a lumii intregi a fost hotărâtă de cele trei mari puteri(SUA,URSS,MAREA BRITANIE),care prin acorduri secrete si-au impărțit dominația.  

Prin acordul de la Moscova(,,Documentul ticalos’’,  ,,Acordul de procentaj’’) din 1944 intre Stalin si Churchill a constituit pasul final al sovieticilor in obtinerea recunoasterii de catre Occident a dominatiei lor in Romania. Punctul culminant al campaniei pentru preluarea puterii  de comunisti a avut loc pe 30 decembrie 1947 când in cadrul unei intrevederi dintre Gh.Gheorghiu Dej, P.Groza si regele Mihai , acesta a fost silit să abdice.

După  dizolvarea Parlamentului in martie 1948 s-au organizat alegeri pentru noul organ reprezentativ suprem MAN.Ea a avut ca scop legitimarea noului  regim de extremă stângă comunismul, de inspiraţie sovietică.Noua Constituţie adoptată la 13 aprilie 1948, consfiinţea noua titulatură a statului  ‘’Republica Populară Română’’(RPR) ca stat popular , suveran , unitar si independent, arătând  că intreaga putere in stat emană de la popor si aparţine poporului.’

   Ca drepturi erau prevăzute : dreptul la muncă, la odihnă  la invăţătură si la vot . Ca libertăţi :libertatea constiinţei , religioasă, a presei, a cuvântului , a intrunirilor, a mitingurilor si manifestelor.Toate aceste erau stipulate in constituție dar erau grav incalcate.Pentru prima data caracterul indivizibil al țării nu mai era precizat.

Pe plan economic au loc urm.:Etatizarea Băncii Naţionale ,Naţionalizarea  mijloacelor de producţie,  Cooperativizarea forţată a agriculturii ,Industrializarea forţată ,Proprietatea de stat dispare.

 

Alte întrebări interesante